Ευνοϊκότεροι όροι για Ελλάδα και Ιρλανδία

Κυριακή, 06 Μαρτίου 2011 11:04
UPD:11:14

Ευνοϊκότερους όρους για Ελλάδα και Ιρλανδία ζήτησε ο Επίτροπος Όλι Ρεν καλώντας παράλληλα τις κυβερνήσεις της ΕΕ να διαμορφώσουν μια συνολική πολιτική στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Ειδικά για τη χώρα μας ο Φινλανδός Επίτροπος ζήτησε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων στα επτά χρόνια όπως ισχύει και στην περίπτωση της Ιρλανδίας.

«Βλέπω τον κίνδυνο ότι επιβαρύνουμε υπέρμετρα τις δύο χώρες με τους αυστηρούς όρους χορήγησης των πιστώσεων», επισημαίνει ο κ. Ρεν σε προδημοσίευση αποκλειστικής συνέντευξής του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Η Ευρωζώνη «πρέπει να μειώσει τα επιτόκια των πιστώσεων για την Ελλάδα και την Ιρλανδία», εκτιμά και ειδικά για την Ελλάδα ζητεί επιπρόσθετα να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής των πιστώσεων από τα 3,5 χρόνια στα 7 που ισχύουν για την Ιρλανδία.

Στη συνέντευξή του ο Επίτροπος οικονομικών υποθέσεων καλεί τις κυβερνήσεις της ΕΕ να διαμορφώσουν μια συνολική πολιτική στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Όπως εκτιμά, «η συνάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης την ερχόμενη Παρασκευή και το Συμβούλιο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Μαρτίου έχουν καθοριστική σημασία για το μέλλον της Νομισματικής Ένωσης», τονίζοντας παράλληλα πως οι πρόεδροι των κυβερνήσεων «φέρουν τεράστια ευθύνη, διότι στις αγορές έχει συσσωρευτεί τεράστια πίεση προσδοκιών».

Εξάλλου, ο Επίτροπος Ρεν απευθύνει επιτακτική έκκληση στους Γερμανούς βουλευτές να αναθεωρήσουν τη σκληρή στάση τους στο θέμα της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων του μελλοντικού Μόνιμου Μηχανισμού Σταθερότητας ESM. «Παρακαλώ τη Μπούντεστακ (ομοσπονδιακή βουλή) να μην υποβαθμίσει την κατάσταση στις αγορές που συνεχίζει να είναι πολύ δύσκολη», αναφέρει χαρακτηριστικά και διαμηνύει ότι γερμανική βουλή «πρέπει να αντιληφθεί ότι αρκετές χώρες της Ευρωζώνης συνεχίζουν να διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο», απαντώντας ουσιαστικά στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού της Μέρκελ CDU-CSU και FDP που είχαν ταχθεί κατηγορηματικά κατά της αγοράς κρατικών ομολόγων από το μηχανισμό στήριξης.

Τέλος, ο Όλι Ρεν εκφράζει τη στήριξή του στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που προωθεί η καγκελάριος Μέρκελ στην Ευρωζώνη, ένα από τα βασικά στοιχεία του οποίου είναι η σύγκλιση της πολιτικής μισθών, υποστηρίζοντας πως «στην ΟΝΕ είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσαρμοστούν οι μισθοί κατά το μέγιστο δυνατό στο βαθμό παραγωγικότητας».

Το θέμα της αγοράς κρατικών ομολόγων από το ΕSM πυροδοτεί εν τω μεταξύ νέα διαμάχη στις τάξεις του κυβερνητικού συνασπισμού της καγκελαρίου Μέρκελ.

Η ίδια η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν θεωρούν ότι δεσμεύονται από τις συστάσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων των κυβερνητικών κομμάτων Χριστιανικής Ένωσης και Φιλελευθέρων, που ζήτησαν να απαγορευτεί η αγορά κρατικών ομολόγων από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης του ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel-Online, Μέρκελ και Σόιμπλε απορρίπτουν επίσης την αγορά κρατικών τίτλων από το μηχανισμό, αλλά δεν είναι αντίθετοι στην πρόταση της επαναγοράς ομολόγων από τις ενδιαφερόμενες χώρες με πιστώσεις του μηχανισμού στήριξης.

Κορυφαία κοινοβουλευτικά στελέχη της Χριστιανικής Ένωσης CDU-CSU και των Φιλελευθέρων FDP προειδοποιούν την καγκελάριο και τον υπ. Οικονομικών να πάρουν στα σοβαρά τις αποφάσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων των κυβερνητικών κομμάτων. «Έχουμε αποσαφηνίσει ότι απορρίπτουμε κάθε είδους προγράμματα αγοράς κρατικών ομολόγων και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο παρερμηνείας», τονίζει ο αντιπρόεδρος της ΚΟ της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης Μίχαελ Μάιστερ σε προδημοσίευση ρεπορτάζ του περιοδικού Spiegel που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα 07.03.2011.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα