Μεγάλες οι απώλειες του χαλκού

Τρίτη, 08 Μαρτίου 2011 09:02

Στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον της μιας εβδομάδας υποχώρησε ο χαλκός καθώς τα βιομηχανικά μέταλλα κινήθηκαν πτωτικά εν μέσω ανησυχιών ότι η κρίση στη Λιβύη και τη Μέση Ανατολή ενδέχεται να στηρίξει το ράλι του πετρελαίου, περιορίζοντας την οικονομική ανάκαμψη και βλάπτοντας τη ζήτηση.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες υποχώρησε 0,9% φθάνοντας στα 9.415,25 δολ. ο μετρικός τόνος στο London Metal Exchange (LME) στη 1:04 μ.μ. στη Σιγκαπούρη, διευρύνοντας τη χθεσινή πτώση του σε ποσοστό 4%, τη μεγαλύτερη από τις 16 Νοεμβρίου. Το νικέλιο και ο κασσίτερος σημείωσαν και τα δύο απώλειες φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 31 Ιανουαρίου.

Το πετρέλαιο έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα 29 μηνών χθες στη Νέα Υόρκη εν μέσω ανησυχιών ότι η βία στη Λιβύη θα μειώσει τις προμήθειές του από τη Μέση Ανατολή. Κυβερνητικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν επανειλημμένως θέσεις ανταρτών κοντά σε σταθμό εξαγωγής πετρελαίου στη Λιβύη, με αποτέλεσμα τις έκτακτες συνομιλίες ΗΠΑ και συμμαχικών κυβερνήσεων για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Ο χαλκός έχει υποχωρήσει φέτος 1,6%. Οι τιμές του υπερτριπλασιάστηκαν από τα τέλη του 2008, αποτέλεσμα της αύξησης της κατανάλωσης στην Κίνα και της ανάκαμψης των ΗΠΑ από τη μεγαλύτερη ύφεση από τη δεκαετία του 1930. Οι δύο χώρες είναι οι μεγαλύτερες χώρες κατανάλωσης χαλκού στον κόσμο.

Η αύξηση των τιμών πετρελαίου ενδέχεται να επιταχύνει τον πληθωρισμό. Οι κεντρικές τράπεζες στην Ταϊλάνδη και τη Νότια Κορέα θα αυξήσουν αυτήν την εβδομάδα τα επιτόκια κατά 1/4 της ποσοστιαίας μονάδας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Από τον Οκτώβριο του 2010 η People’s Bank of China έχει αυξήσει τρεις φορές τα επιτόκια.

Τα αποθέματα χαλκού που ελέγχουν τα χρηματιστήρια του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης και της Σαγκάης έχουν αυξηθεί μέσα στο έτος (έως και χθες) στους 660.456 τόνους, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Τα αποθέματα του χαλκού στη Νότια Κορέα, το πιο κοντινό μέρος αποθήκευσης του μετάλλου στην Κίνα, υπερδιπλασιάστηκαν φέτος φθάνοντας στους 102.225 τόνους.

Στη Σαγκάη ο χαλκός για παράδοση Μαΐου υποχώρησε έως 5% φθάνοντας στα 70.530 γιουάν ο τόνος (10.740 δολ.), τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 26 Ιανουαρίου, και προσφάτως διαπραγματεύθηκε στα 70.880 γιουάν.

Σύμφωνα με τον Νταν Σμιθ, αναλυτή της Standard Chartered Bank, οι εισαγωγές στην Κίνα τον τελευταίο μήνα μειώθηκαν κατά πάσα πιθανότητα 15% έναντι του Ιανουαρίου, και η ανάκαμψη της ζήτησης ενδέχεται να καθυστερήσει έως τα τέλη Μαρτίου. Οι φορτώσεις μειώθηκαν κατά πάσα πιθανότητα στους 210.000 τόνους, κατά ένα μέρος και λόγω του εορτασμού του Νέου Σεληνιακού Ετους στη χώρα και των υψηλότερων τιμών, σύμφωνα με τον ίδιο.

Το αλουμίνιο υποχώρησε 0,2% φθάνοντας στα 2.554 δολ. ο τόνος στο Λονδίνο, ενώ ο ψευδάργυρος σημείωσε απώλειες 0,2% φθάνοντας στα 2.365 δολ. ο τόνος. Απώλειες 1,2% σημείωσε ο μόλυβδος φθάνοντας στα 2.556 δολ. ο τόνος και το νικέλιο υποχώρησε 1,5% φθάνοντας στα 27.075 δολ. ο τόνος. Απώλειες 2,4% σημείωσε ο κασσίτερος φθάνοντας στα 30.000 δολ. ο τόνος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα