Ποσό ύψους 1,625 δισ. ευρώ άντλησε σήμερα το ελληνικό δημόσιο από την έκδοση εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας.
Η απόδοση αυξήθηκε στο 4,75% από 4,64% που ήταν στην προηγούμενη έκδοση του Φεβρουαρίου, ενώ η έκδοση καλύφθηκε κατά 3,6 φορές, έναντι 4,54 φορές στην προηγούμενη έκδοση.
Όπως δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), Πέτρος Χριστοδούλου, οι ξένοι επενδυτές κάλυψαν το ένα τρίτο της έκδοσης.
Όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΟΔΗΧ, υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 4,485 δισ. ευρώ. Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers) και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011.
Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 375 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011, στις 12μ.μ. Δεν δόθηκε καμία προμήθεια.
Σημειώνεται ότι το Μάρτιο λήγουν χρεολύσια εντόκων γραμματίων ύψους 1,45 δισ. ευρώ, το ύψος των οποίων υπερκαλύπτεται από την έκδοση των εξάμηνων εντόκων, ενώ τη μεθεπόμενη Τρίτη, 15 Μαρτίου, ακολουθεί και η έκδοση τριμήνων εντόκων γραμματίων.
Οι συνολικές υποχρεώσεις για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους εντός του Μαρτίου ανέρχονται σε 12,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων:
- 2,44 δισ. ευρώ είναι οι πληρωμές τόκων (ομολόγων και εντόκων),
- 9 δισ. ευρώ είναι οι λήξεις ομολόγων (σταθερό 3ετές 20 Μαρτίου 2011) και
- 1,44 δισ. ευρώ είναι οι λήξεις των εντόκων γραμματίων.
Επίσης, εντός του Μαρτίου η Ελλάδα θα λάβει την τέταρτη δόση του δανείου από το μηχανισμό στήριξης ύψους 15 δισ. ευρώ, η οποία υπερκαλύπτει τις ανάγκες για πληρωμές τόκων και χρεολυσίων.
ΣΥΝ: Η πιστωτική αξιοπιστία της χώρας διαρκώς επιδεινώνεται
«Η αύξηση των επιτοκίων [...] αποτελεί μια ακόμα ένδειξη ότι η πιστωτική αξιοπιστία της χώρας διαρκώς επιδεινώνεται, καθώς οι κυβερνητικές πολιτικές και το Μνημόνιο της κοινωνικής χρεοκοπίας τη βυθίζουν στην ύφεση», σχολιάζει ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ Γιάννης Μιλιός.
«Οι εργαζόμενοι δεν είναι υπεύθυνοι για το υπέρογκο δημόσιο χρέος», συμπληρώνει ο κ. Μιλιός και τονίζει: «Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με τη συνεχή φοροαπαλλαγή των υψηλών εισοδημάτων, την υπόθαλψη της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, τα χαριστικά πακέτα στις τράπεζες, τις σκανδαλώδεις Συμπαιγνίες Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, τις εξωφρενικές στρατιωτικές δαπάνες».
.