Δεν αποκλείει αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ ο Αξ. Βέμπερ

Τρίτη, 08 Μαρτίου 2011 17:48

Δεν απέκλεισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Αξελ Βέμπερ το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να προχωρήσει σε τρεις αυξήσεις του βασικού της επιτοκίου το 2011 -της τάξης του 0,25 της ποσοστιαίας μονάδας η κάθε μία.

Σε δηλώσεις στο πρακτορείο Bloomberg και ερωτηθείς σχετικά με τις εκτιμήσεις των επενδυτών ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το επιτόκιό της στο 1,75% έως το τέλος του έτους, ο κ. Βέμπερ τόνισε: «Δεν βλέπω κανένα λόγο σε αυτό το στάδιο να διαφωνήσω με την προεξόφληση των μελλοντικών πολιτικών από τις αγορές».

Στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Πέμπτης ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ είχε δηλώσει ότι η αύξηση του επιτοκίου τον Απρίλιο είναι πιθανή, συμπλήρωσε ωστόσο ότι μία τέτοια κίνηση δεν πρέπει να θεωρηθεί αναγκαστικά ως η αρχή ενός γύρου αυξήσεων. Ο πρόεδρος της Bundesbank από την πλευρά του, είπε ότι ΕΚΤ προχωρά στην ομαλοποίηση των επιτοκίων από τα επίπεδα που έφθασαν στην περίοδο της κρίσης.

Ο Βέμπερ, ο οποίος αποχωρεί τον Απρίλιο από την ηγεσία της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, τόνισε ότι ο πληθωρισμός μπορεί να έχει μεγαλύτερη διάρκεια και μεγαλύτερη βάση σε σχέση με αυτό που δείχνουν οι τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ. «Υπάρχει μια σειρά από βασικά οικονομικά μεγέθη στις αναδυόμενες αγορές και μια σειρά αποτελεσμάτων, που επιδεινώνουν τη μεσοπρόθεσμη έως μακροπρόθεσμη προοπτική του πληθωρισμού», είπε και σημείωσε ότι «αυτό πρέπει να αντιμετωπισθεί έγκαιρα. Βλέπω σημαντικές πιέσεις στις τιμές στο μέλλον».

Αναφερόμενος στα έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών, δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να εξετάσει την απόσυρσή τους στους επόμενους μήνες. Σημειώνεται ότι ο κ. Τρισέ ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι θα διατηρήσει τα μέτρα αυτά -που περιλαμβάνουν τη χωρίς όριο παροχή ρευστότητας στις τράπεζες- και το δεύτερο τρίμηνο του 2011.

Ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί δήλωσε σήμερα από το Ντουμπάι ότι η ΕΚΤ ρισκάρει να υπονομεύσει την ανάπτυξη σε ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης αυξάνοντας πολύ γρήγορα το επιτόκιο της. «Η άποψή μου είναι ότι η ΕΚΤ ανησυχεί υπερβολικά για τον πληθωρισμό», είπε ο οικονομολόγος, προσθέτοντας ότι δεν βλέπει κάποιο σημαντικό κίνδυνο δευτερογενών επιπτώσεων σε αυτόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα