Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2011 06:23

Ανοδικά για πρώτη φορά αυτήν την εβδομάδα κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, μετά την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και τη μεγαλύτερη των εκτιμήσεων αύξηση των παραγγελιών μηχανολογικού εξοπλισμού στην Ιαπωνία, τον Ιανουάριο.

Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωσε άνοδο 0,4% φθάνοντας στις 138,52 μονάδες στις 12:02 μ.μ. στο Τόκιο με περίπου τρεις μετοχές να σημειώνουν άνοδο σε κάθε μία που σημείωνε πτώση. Την περασμένη εβδομάδα ο περιφερειακός δείκτης σημείωσε άνοδο 1,9% καθώς τα καλύτερα των εκτιμήσεων οικονομικά στοιχεία από τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ τόνωσαν την εμπιστοσύνη για την παγκόσμια ανάκαμψη, υπερβαίνοντας τις ανησυχίες ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή θα αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου και θα περιορίσει την ανάπτυξη.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 ισχυροποιήθηκε 1%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των λοιπών δεικτών των μετοχών της περιφέρειας Ασία-Ειρηνικού. Οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού στη χώρα αυξήθηκαν 4,2% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σηματοδοτώντας ότι οι εταιρείες θα αυξήσουν τις δαπάνες τους, καθώς ισχυροποιείται η οικονομική ανάκαμψη στο εξωτερικό.

Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση. Στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex ισχυροποιήθηκε 0,6% και στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημείωσε άνοδο 0,7%. Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 Index υποχώρησε 0,5% καθώς μειώθηκαν οι εγκρίσεις στεγαστικών δανείων των Ιανουάριο, τα μέγιστα σε ένα έτος.

Χθες στις ΗΠΑ ο Standard & Poor’s 500 Index σημείωσε άνοδο 0,9% καθώς οι μετοχές της Bank of America, της μεγαλύτερης δανείστριας των ΗΠΑ, οδήγησαν τις τραπεζικές μετοχές στο μεγαλύτερο ράλι μεταξύ των μετοχών που απαρτίζουν τους 24 κλάδους του S&P 500 Index.

Οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών ανέκαμψαν, καθώς το πετρέλαιο υποχώρησε για δεύτερη ημέρα στη Νέα Υόρκη και οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ σκέφτονται να συζητήσουν το θέμα της αύξησης της παραγωγής επειδή η βία επηρεάζει αρνητικά τις προμήθειές του από τη Λιβύη. Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Απριλίου υποχώρησε έως 0,3% φθάνοντας στα 104,69 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex).

Την τελευταία διετία ο MSCI Asia Pacific Index σημείωσε σχεδόν διπλάσια άνοδο. Ο περιφερειακός δείκτης αναρριχήθηκε 96% από τις 9 Μαρτίου του 2009, όταν βυθίστηκε στα χαμηλότερα επίπεδα οκτώ ετών μετά την πτώχευση της Lehman Brothers Holdings Inc.

Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές των ιαπωνικών εξαγωγικών εταιρειών καθώς το γιέν υποτιμήθηκε έως τα 82,90 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ σήμερα το πρωΐ στο Τόκιο, από 82,28 που ήταν χθες κατά τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, τονώνοντας τα κέρδη των ιαπωνικών εταιρειών στο εξωτερικό, όταν αυτά μετατρέπονται στο τοπικό νόμισμα.

Φέτος, έως και χθες, ο MSCI Asia Pacific Index έχει σημειώσει άνοδο 0,2%, έναντι ανόδου 5,1% του S&P 500 και 2,2% του Stoxx Europe 600 Index.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα