Merit: Μεταβλητότητα στο Χ.Α. εν όψει της προ-συνόδου

Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2011 14:37
UPD:15:06

Από έντονη μεταβλητότητα χαρακτηρίστηκε η προηγούμενη εβδομάδα στο Χ.Α., ως αποτέλεσμα της αναμονής για τις αποφάσεις των δυο Συνόδων Κορυφής του Μαρτίου, σημειώνει η Merit ΧΑΕΠΕΥ στο εβδομαδιαίο σχόλιό της.

Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, οι φόβοι για υποβάθμιση επιβεβαιώθηκαν όσον αφορά στη Moody's, που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι υποβαθμίζει την ελληνική οικονομία κατά τρεις βαθμίδες, προειδοποιώντας παράλληλα για περαιτέρω υποβάθμιση.

Η είδηση αυτή παρά την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν αρκετή για μια σφόδρα πτωτική κίνηση την Τρίτη που συνδυάστηκε με μια εκτόξευση των spreads των δεκαετών ομολόγων πάνω και από τις 970 μονάδες βάσης και των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) πάνω από τις 1000 μονάδες βάσης, αναφέρει η Merit.

Όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή, όσο πλησιάζουν χρονικά οι Σύνοδοι Κορυφής τόσο γίνεται πιο εμφανές ότι θα είναι τα γεγονότα που θα δώσουν τον τόνο στην ελληνική αγορά αυτόν το μήνα.

Τα περιθώρια στενεύουν για το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα και τόσο οι αγορές όσο και διάφοροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φαίνεται ότι θεωρούν τη λήψη δραστικών μέτρων από πλευράς ΕΕ επιβεβλημένη. Πέρα από τις απλές δηλώσεις αξιωματούχων, γεγονότα όπως η διόγκωση των τιμών του πετρελαίου και η διαφαινόμενη άνοδος του επιτοκίου της ΕΚΤ μέσα στον Απρίλιο, είναι γεγονότα που πιέζουν και άλλο την κατάσταση.

Μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα η στήριξη των 1545 μονάδων που δοκιμάστηκε για τρίτη φορά δεν αποδείχθηκε ισχυρή στη συνεδρίαση της Τρίτης, τονίζει η Merit. Στις συνεδριάσεις που μεσολαβούν μέχρι να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της προ-συνόδου της Παρασκευής αναμένει ισχυρή μεταβλητότητα και κίνηση γύρω από τις 1550 μονάδες.

Από κει και πέρα αν οι προσδοκίες για την προ-σύνοδο της Παρασκευής δεν επαληθευτούν η χρηματιστηριακή αναμένει να συνεχισθεί το βραχυπρόθεσμο αρνητικό momentum με μια κίνηση προς τις 1450 μονάδες να θεωρείται πιθανή.

Επίσης, τα spreads των δεκαετών ομολόγων μπορούν να φτάσουν και τις 1000 μονάδες βάσης, ενώ θα υπάρξει και πρόσφορο έδαφος για περαιτέρω υποβάθμιση και από τους άλλους δύο οίκους. Αντίθετα, η λήψη κάποιων αποφάσεων από την άτυπη Σύνοδο ή κάποιες θετικές προσδοκίες που μπορεί να δημιουργήσει αυτή για λήψη αποφάσεων στη Σύνοδο της 24-25 Μαρτίου θα μπορούσαν αρχικά να δώσουν κίνηση προς την περιοχή των 1690-1700 μονάδων που διασπάστηκαν πριν λίγο καιρό μόνο λόγω της πρότασης της Εθνικής στην Alpha Bank.

Όσον αφορά στον τραπεζικό τομέα, η Merit τονίζει ότι δεν προκάλεσαν έκπληξη οι υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης έξι ελληνικών τραπεζών από τη Moody's, καθώς ήταν αναμενόμενες μετά την υποβάθμιση της χώρας από την ίδια εταιρεία.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα