Αλλαγές στο πλαίσιο του προ-πτωχευτικού δικαίου

«Δεύτερη ευκαιρία» στις αδύναμες επιχειρήσεις
Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2011 16:14
UPD:16:21

Στην ενίσχυση του πλαισίου προστασίας των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν κινδύνους λόγω της κρίσης αποβλέπει το νομοσχέδιο για την «Προ-πτωχευτική Διαδικασία εξυγίανσης των επιχειρήσεων», που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Στην ενίσχυση του πλαισίου προστασίας των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν κινδύνους λόγω της κρίσης αποβλέπει το νομοσχέδιο για την «Προ-πτωχευτική Διαδικασία εξυγίανσης των επιχειρήσεων», που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Όπως επισήμανε ο κ. Χρυσοχοΐδης, με τη εν λόγω ρύθμιση, δίνεται μία δεύτερη ευκαιρία στις επιχειρήσεις που για οποιονδήποτε λόγο βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία, ενισχύεται η δυνατότητα εξυγίανσης επιχειρήσεων που είναι βιώσιμες, ενώ διασώζονται θέσεις εργασίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ν/σ, η απόπειρα διάσωσης της επιχείρησης δεν γίνεται στο πλαίσιο της πτωχευτικής διαδικασίας, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Σημειώνεται ότι στη χώρα μας η πτώχευση, οικονομικά και κοινωνικά, συνδέεται με την εκκαθάριση, με αποτέλεσμα οι απόπειρες αναδιοργάνωσης στο πλαίσιο της πτώχευσης να υπονομεύονται από την απαξίωση της επιχείρησης στα μάτια των πελατών και προμηθευτών της.

Παράλληλα εισάγεται η δυνατότητα δέσμευσης των μη συναινούντων πιστωτών, λύνοντας το «πρόβλημα της συλλογικής δράσης», ενώ δίνεται η μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία ως προς την κατάρτιση της συμφωνίας.

Συγκεκριμένα παρέχεται η δυνατότητα να καταλήξουν οφειλέτης και δανειστές σε συμφωνία χωρίς επίσημη διαδικασία διαπραγματεύσεων, με εμπιστευτικές διαπραγματεύσεις, ώστε να αποφεύγεται όπου είναι εφικτό (συνήθως όταν οι δανειστές είναι λίγοι και συνεργάζονται μεταξύ τους) η δημιουργία αβεβαιότητας ως προς την επιβίωση της επιχείρησης.

Στην περίπτωση επίσης που επιλέγεται η διαδικασία επίσημης διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της διαδικασίας εξυγίανσης δίνονται δύο δυνατότητες, είτε να συνάπτουν τη συμφωνία απευθείας οι πιστωτές, είτε να συγκαλείται συνέλευση των πιστωτών.

Οσον αφορά στο περιεχόμενο της συμφωνίας εξυγίανσης δίνεται η ευχέρεια στα μέρη με ενδεικτική δυνατότητα χρήσης διαφόρων μέτρων, ώστε να καλύπτονται κατά το δυνατό όλες οι περιπτώσεις ανάλογα με την έκταση του προβλήματος της επιχείρησης.

Ως κριτήριο της διαδικασίας εξυγίανσης τίθεται το να μη παραβλάπτεται η συλλογική ικανοποίηση των πιστωτών, ενώ για την αποφυγή άδικων αποτελεσμάτων το νομοσχέδιο προβλέπει ουσιαστικά κριτήρια για την επικύρωση της συμφωνίας.

Σύμφωνα τέλος με τις διατάξεις του ν/σ, η διάσωση της επιχείρησης δεν σημαίνει αναγκαία και τη διάσωση του φορέα της (του επιχειρηματία), καθώς ενδέχεται να συνεπάγεται την απώλεια του ελέγχου της από αυτόν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα