Απαντήσεις ΥΠΠΟΤ-ΥΠΟΙΚ για την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου

Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011 13:36

Το ΥΠΠΟΤ δεν μπορεί να έχει έσοδα από την πιθανή μίσθωση ακινήτων ούτε να προβεί σε εκποίηση αυτών, διότι ο σκοπός απόκτησης των ακινήτων του ήταν η δημόσια ωφέλεια και ειδικότερα ο αρχαιολογικός σκοπός.

Αυτό επισημαίνει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. Αϊβαλιώτη.

O υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης.

διευκρινίζει ότι «ελάχιστες περιπτώσεις, κυρίως ακινήτων από δωρεές, μπορούν να οδηγήσουν σε εκποίηση αλλά με ανάλογο σκοπό και πάλι για την υλοποίηση συγκεκριμένου έργου για το οποίο έχει γίνει η δωρεά.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού υπενθυμίζει ότι στη διαχειριστική αρμοδιότητα του υπουργείου βρίσκονται ακίνητα με διατηρητέα ή με μη διατηρητέα κτίρια, τα οποία είναι σε αστικές περιοχές ανά την επικράτεια, αδόμητα οικόπεδα ή αγροτεμάχια που εμπίπτουν σε αρχαιολογικούς χώρους και περιέχουν αρχαία μνημεία και αδόμητα οικόπεδα ή αγροτεμάχια που προορίζονται για την κατασκευή μουσειακών και λοιπών πολιτιστικών εγκαταστάσεων ή συνιστούν τον απαιτούμενο περιβάλλοντα χώρο ενός αρχαιολογικού μουσείου ή αρχαίου μνημείου.

«Όπως είναι φυσικό, οι σκοποί δημόσιας ωφέλειας που αιτιολόγησαν την απόκτηση του ακινήτου δεσμεύουν κάθε μελλοντική αξιοποίηση, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις», αναφέρει ο κ. Νικητιάδης και ενημερώνει ότι τους τελευταίους μήνες έχει αρχίσει η καταγραφή των δημοσίων ακινήτων που είναι στη διαχειριστική αρμοδιότητα του υπουργείου Πολιτισμού, σε ανάλογη χωρική βάση GIS (Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών) η οποία θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την προστασία και αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας που Διαχειρίζεται το υπουργείο Πολιτισμού. Η ολοκλήρωση της καταγραφής θα επιτευχθεί με την υλοποίηση του προγράμματος "Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο" το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

«Το υπουργείο Πολιτισμού, με την ολοκλήρωση της καταγραφής των δημοσίων ακινήτων που διαχειρίζεται σε χωρική βάση δεδομένων, μπορεί να συντάξει διαχειριστικές μελέτες βέλτιστης αξιοποίησης, σε συνδυασμό με την προστασία των μνημείων και του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, χωρίς να θίγεται ο αρχικός σκοπός δημόσιας ωφέλειας που αιτιολόγησε την απόκτηση των εν λόγω ακινήτων», καταλήγει ο υφυπουργός Πολιτισμού.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Νίκου Νικολόπουλου, σχετικά με την αξιοποίηση έκτασης 223 στρεμμάτων στο Αντίρριο, ενημερώνει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία πρόσληψης ειδικών χρηματοοικονομικών συμβούλων για την καταγραφή και αποτίμηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου με στόχο την ταχεία αξιοποίηση της.

Σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υπουργός διαβεβαιώνει ότι θα αξιολογηθεί κάθε στοιχείο του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου, με αντικειμενικό στόχο τη μεγιστοποίηση της αξίας του και της απόδοσης προς το Δημόσιο, ενώ υπογραμμίζει πως η ακολουθούμενη διαδικασία διέπεται από διαφάνεια και κάνει χρήση των πλέον ενδεδειγμένων τεχνικών διεθνώς για την αξιοποίηση της περιουσίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα