Επιθετικότερη στάση έναντι των οίκων αξιολόγησης ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησής του προς τον Πρωθυπουργό στην οποία απάντησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Στην απάντησή του, ο κ. Πάγκαλος καταλόγισε στον οίκο Moody's ιδιοτέλεια και συγκεκριμένο σχέδιο σε βάρος της Ελλάδας, με αφορμή την πρόσφατη υποβάθμιση. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μίλησε για «κακό παρελθόν» και «καταχρηστική θέση» των διεθνών οίκων αξιολόγησης και κατηγόρησε την Moody's ότι στην τελευταία αξιολόγησή της αγνόησε αποτελέσματα ρεκόρ σε ό,τι αφορά τη μείωση του ελλείμματος σε σχέση με το ΑΕΠ, λαμβάνοντας υπόψη μόνο ένα στοιχείο, την ανεπάρκεια της είσπραξης των εσόδων.
«Αν θέλουμε να τους τρίψουμε τη μούρη και να μη συνεχίσουν να βρίσκουν έδαφος να κάνουν τα παιγνίδια τους, ένας τρόπος υπάρχει: Να αυξήσουμε τα έσοδα από την εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή και να καταβάλλει ο κάθε πολίτης στο κράτος αυτό που οφείλει. Αν γίνει αυτό, τότε ούτε την Moody's ούτε κανένα άλλο θα έχουμε ανάγκη», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Επιθετικότερη στάση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ζήτησε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. «Ενώ υπάρχει αυτή η υπερπροσπάθεια από όλο το λαό, έρχονται αυτοί οι τρεις οίκοι, που έχουν αναγορευτεί αυθαιρέτως σε παγκόσμιους ελεγκτές και για λόγους ανταγωνισμού, υποβαθμίζουν την Ελλάδα ... Έχουν ποντάρει 20 δισ. στην πτώχευση της Ελλάδας και επειδή αργεί να έρθει η πτώχευση, θέλουν να το επιταχύνουν», υποστήριξε ο κ. Καρατζαφέρης και κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών για αναιμική αντίδραση: «Το θέμα -τόνισε- δεν είναι να στέλνουμε επιστολές "τρυφερές", όπως κάνει ο αρμόδιος υπουργός, τον οποίο καταλαβαίνω για ποιο λόγο, αφού υπήρξε εξαίρετο στέλεχος της Goldman Sachs. Δε μπορεί να είναι πιο επιθετικός;»
Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., η Ελλάδα υποχρεούται να είναι πιο επιθετική και γι αυτό πρέπει να προχωρήσει σε αγωγές. «Το έκανε η Ισπανία, μπορούμε να το κάνουμε και εμείς. Και μπορούμε να κάνουμε αγωγές, να τους καθίσουμε στο σκαμνί στην ελληνική Δικαιοσύνη και από εκεί και πέρα μπορούμε την όποια αστική αποζημίωση να την διεκδικήσουμε. Δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε άλλο. Δεν μπορεί να αγωνιζόμαστε, να πεθαίνουμε, να γονατίζουμε και ξαφνικά να έρχεται ο άλλος και να υποβαθμίζει, αυθαιρέτως τρεις μονάδες τη χώρα, χωρίς καν να υπάρχουν τα ανάλογα επιστημονικά στοιχεία», παρατήρησε χαρακτηριστικά.
«Επιτέλους», πρόσθεσε, «δεν μπορεί να είναι υποχείριες όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου, μεταξύ αυτών και η ελληνική, της Fitch, της Standard & Poor's και της Moody's. Τρεις εταιρίες οι οποίες ελέγχουν όλες τις κυβερνήσεις όλες τις οικονομίες» και ζήτησε την ανάληψη πρωτοβουλίας από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο κ. Καρατζαφέρης εκτίμησε εξάλλου πως τα νέα από τις Βρυξέλλες «είναι πλέον πιο μαύρα από μαύρα», κάνοντας λόγο για απελπιστικά μηνύματα από Βερολίνο και Παρίσι. «Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι δε βοηθάμε τον κ. Παπανδρέου, αλλά βοηθάμε την Ελλάδα στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού. Όταν ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε εθνική αποστολή για να σωθεί η χώρα, κάποιοι να το βουλώνουν. Όποιος θέλει να βοηθήσει να τρέξει, να πάρει κανένα τηλέφωνο... Πρέπει να βγούμε από το τέλμα που μας σπρώχνει η κάθε Moody's, αλλά και οι πολιτικές μας στο εσωτερικό. Να βρούμε τη λύση μόνοι μας και να μην περιμένουμε από τις Βρυξέλλες», διεμήνυσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. καταλήγοντας χαρακτηριστικά: «Να ομονοήσουμε τώρα αλλιώς η κάθε Moody’s θα μας παίζει ως γιο-γιο».
Επικροτώντας τη στάση αυτή του κ. Καρατζαφέρη, ο κ. Πάγκαλος σημείωσε πως «τέτοιες δύσκολες στιγμές μάς επιτάσσουν να συνταχθούμε με το καλώς εννοούμενο συμφέρον της χώρας».