Για το κλείσιμο της «μαύρης τρύπας» στο χώρο της Υγείας μέσω της εξοικονόμησης 400 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή του νέου τρόπου υγειονομικών προμηθειών και φαρμάκων, διαβεβαίωσε τη Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ηλία Θεοδωρίδη.
Ο ερωτών βουλευτής υποστήριξε, αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ότι το σύστημα υγείας που οικοδομήθηκε επί σειρά ετών «κατέχει κατά κοινή ομολογία τα πρωτεία της διαφθοράς σε παγκόσμιο επίπεδο» και ότι η συνολική «τρύπα» ξεπερνά τα 4,8 δισ. ευρώ.
Ο κ. Θεοδωρίδης έκανε λόγο για τεράστιο ζήτημα παραοικονομίας στο ΕΣΥ, διαφθοράς, εξαγωγής μεγάλων κερδών και παράνομου πλουτισμού, φαινομένων που οφείλονται στις υπερτιμολογήσεις προμηθευτριών εταιρειών υλικών και φαρμακευτικών εταιρειών.
Ο υπουργός Υγείας διαφώνησε ότι αιτία του κακού είναι το υπερβολικό κόστος για τις προμήθειες και η διαφθορά.
«Η διαφθορά κατοικεί και προστατεύεται εκεί όπου υπάρχει κακοδιοίκηση και η Υγεία δεν είναι προνομιακός χώρος για τη διαφθορά», είπε ο κ. Λοβέρδος.
Υποστήριξε ακόμη ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι δεν πληρώνονταν επί χρόνια οι ετήσιες δαπάνες, παρά μόλις μετά 5-6 χρόνια, εξ ου και προέκυπταν ως «λογικές οι υπερτιμολογήσεις».
Αντιθέτως, ο βουλευτής επέμεινε ότι το μείζον είναι ότι στον τόπο μας δεν έγινε ποτέ έλεγχος και δεν προσωποποιήθηκαν ευθύνες, ενώ υπογράμμισε ότι η ετεροχρονισμένη πληρωμή ήταν το πρόσχημα, αφού μπορούσε να καταβληθεί το νόμιμο επιτόκιο για τις καθυστερούμενες οφειλές. «Οι εταιρείες ανέχονταν το σύστημα των ετεροχρονισμένων πληρωμών για να δικαιολογήσουν τις βαριές υπερτιμολογήσεις», επέμεινε ο κ. Θεοδωρίδης.
«Καμία επιχείρηση στον κόσμο δεν μπορεί να πληρώνεται μετά από έξι χρόνια», ανταπάντησε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι αιτία της υπερκοστολόγησης είναι η καθυστέρηση και η προκλητή ζήτηση, δηλαδή η προμήθεια υλικού που αγοράζεται σε μη αναγκαίες ποσότητες και πετιέται.
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι με τον νέο τρόπο προμηθειών με διαγωνισμούς στο 100% τον Απρίλιο για τα υλικά, από νοσοκομεία, περιφέρειες και κέντρο και την πρόκριση της φθηνότερης τιμής με βάση το Παρατηρητήριο ή και την ίδια την αγορά θα εξοικονομηθούν το 2011 συνολικά 250 εκατ. ευρώ από την προμήθεια υλικών και 150 εκατ. από τα φάρμακα, με στόχο τη μείωση του χρέους των νοσοκομείων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ