Προειδοποίηση Επ. Αντ. για νόθευση του ανταγωνισμού

Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011 14:37

Προειδοποίηση για το ενδεχόμενο νόθευσης του ανταγωνισμού μέσω της σύστασης καρτέλ, με την επίκληση της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, απευθύνει προς όλες τις επιχειρήσεις η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει πως θα εξετάζει κατά άμεση προτεραιότητα όποια σχετική περίπτωση υποπέσει στην αντίληψή της και θα επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις.

Πιο αναλυτικά, η Επιτροπή εκφράζει ανησυχία για τυχόν εκδήλωση φαινομένων νόθευσης του ανταγωνισμού ή στρέβλωσής του και «χτυπάει το καμπανάκι» για επιχειρήσεις που θα επιχειρήσουν να κινηθούν στην αγορά εκτός νομιμότητας.

Όπως αναφέρει στη σχετική της ανακοίνωση, με αφορμή πρόσφατες ανακοινώσεις ή και ενέργειες ενώσεων επιχειρήσεων, οι οποίες για την προάσπιση επαγγελματικών τους συμφερόντων, επικαλούνται τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, ή τις ειδικότερες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο τους (αύξηση τιμών των πρώτων υλών, αλλαγή φορολογικού καθεστώτος, κ.λπ.) επισημαίνονται τα εξής:

Το δίκαιο του ανταγωνισμού, σε Ενωσιακό και εθνικό επίπεδο, επιβάλλει στις επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν τις οικονομικές συγκυρίες, χαράσσοντας αυτόνομη εμπορική πολιτική ανεξάρτητα η μία προς την άλλη και με μέσα που δεν στρεβλώνουν και δεν νοθεύουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό. Επομένως, ενδεχόμενη επιδίωξη αύξησης ή διατήρησης των κερδών των επιχειρήσεων ή μετακύλισης οικονομικών βαρών στον καταναλωτή μέσα από παράνομες συμπράξεις, αποφάσεις ενώσεων επιχειρήσεων ή μονομερείς καταχρηστικές πρακτικές, θέτει σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον και βλάπτει τον καταναλωτή, χωρίς κανένα αντισταθμιστικό όφελος για το κοινωνικό σύνολο.

Τέτοιες απαγορευμένες πρακτικές μπορεί να αφορούν (εντελώς ενδεικτικά) από κοινού αυξήσεις ή καθορισμό τιμών και περιθωρίων κέρδους, περιορισμό της παραγωγής, καταμερισμό αγορών, κατανομή πελατών, νόθευση διαγωνισμών κ.λπ.

Προ του ενδεχομένου εμφάνισης παρόμοιων στρεβλωτικών φαινομένων, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, θεματοφύλακας της εύρυθμης λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς γνωστοποιεί, ότι στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς της, θα εξετάζει κατά άμεση προτεραιότητα, κάθε σχετική περίπτωση που θα υποπέσει στην αντίληψή της, μέσω καταγγελίας, αίτησης επιείκειας από μέλος καρτέλ, ή άλλων πηγών πληροφόρησης (τύπος, διαδίκτυο, δημόσιες ανακοινώσεις κ.λπ.) και θα επιβάλλει αυστηρότατες κυρώσεις στις επιχειρήσεις που τυχόν εφαρμόζουν παρόμοιες αντιανταγωνιστικές πρακτικές.

Πέραν των ανωτέρω, επισημαίνεται η δυνατότητα της Επιτροπής, στα πλαίσια του προβλεπόμενου από το νόμο Προγράμματος Επιείκειας, να παράσχει το ευεργέτημα της απαλλαγής από τα πρόστιμα, εξ ολοκλήρου ή εν μέρει, σε όσους τη συνδράμουν στην αποκάλυψη αντιανταγωνιστικών συμπράξεων με τη μορφή καρτέλ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα