Αλ. Τουρκολιάς: Οι εξαγωγές κλειδί για έξοδο από το τούνελ

Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011 21:51

Tην ενίσχυση των εξαγωγών και την άμεση ανάπτυξη σειράς τομέων με καλές προοπτικές, όπως ο τουρισμός-κρουαζιέρα-ναυτιλία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), τα «γενόσημα» φάρμακα («generics») και οι μεταφορές πρότεινε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ), Αλέξανδρος Τουρκολιάς για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Τόνισε πως το 2011 θα είναι πιθανότατα η κρισιμότερη χρονιά στη μεταπολεμική ιστορία, ενώ αναφερόμενος στο συχνά υπερπροβαλλόμενο -όπως σημείωσε- σκέλος στου μισθολογικού κόστους επισήμανε ότι η μείωση του αποτελεί μια μικρή μόνο διάσταση των στρατηγικών που στηρίζουν την ανταγωνιστικότητα.

Κατά τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΕ, η Ελλάδα καλείται αυτή τη φορά να προηγηθεί των εξελίξεων. «Η απόσταση που έχουμε να διανύσουμε είναι πολλαπλάσια των περισσοτέρων χωρών της ευρωζώνης και συνεπώς εναπόκειται στη δική μας πρωτοβουλία και αποφασιστικότητα να επιδιώξουμε την έξοδο από την κρίση θέτοντας παράλληλα τους εταίρους μας προ των δικών τους ευθυνών», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ για τη δημιουργία Συμφώνου για το Ευρώ (όπως μετονομάστηκε το λεγόμενο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας), συμπληρωματικού του συμφώνου Σταθερότητας, τόνισε ότι αποτελεί αναμφισβήτητα μια σημαντική εξέλιξη, αλλά δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσει την ουσία του προβλήματος ανταγωνιστικότητας.

Κατά τον κ. Τουρκολιά, η εφαρμογή συμμετρικών κανόνων/προτάσεων για όλες τις χώρες της ΕΕ, δεν πρόκειται να είναι αποτελεσματική. Από την άλλη, η εφαρμογή εξαιρετικά εξειδικευμένων προτάσεων/μέτρων ανά κράτος θα δημιουργούσε προβλήματα αξιολόγησης.

Ερωτηθείς για τις ευθύνες των τραπεζών ως προς τη στήριξη επιχειρηματικών επενδύσεων χωρίς παραγωγικό αντίκρισμα, ο κ. Τουρκολιάς επισήμανε ότι οι επιλογές, που χρηματοδότησε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ήταν οι επιλογές της επιχειρηματικής κοινότητας. "Πέσαμε θύματα μιας καταναλωτικής διαστροφής", σημείωσε και πρόσθεσε ότι η αντοχές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι αρκετά δυνατές και σήμερα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα