Μπίνι Σμάγκι: Σταδιακή αύξηση των επιτοκίων από ΕΚΤ

Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011 13:18
UPD:13:24

Στη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων στο φυσιολογικό τους επίπεδο αποβλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με το μέλος του διοικητικού της συμβουλίου Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι.

«Είναι καλύτερα να το κάνουμε (σ.σ.: την αύξηση των επιτοκίων) σταδιακά», είπε ο κ. Σμάγκι σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στη Φλωρεντία. Όπως εξήγησε, αν η ΕΚΤ διατηρούσε για μεγαλύτερο διάστημα αμετάβλητα τα επιτόκια, θα διέτρεχε τον κίνδυνο να χρειαστεί να τα αυξήσει πιο απότομα.

Στη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων στο φυσιολογικό τους επίπεδο αποβλέπει η ΕΚΤ, σύμφωνα με το μέλος του διοικητικού της συμβουλίου Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι.

Σύμφωνα με τον Ιταλό τραπεζίτη, τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν «σε ένα επίπεδο που θα αντανακλά την κατάσταση της οικονομικής ανάκαμψης, έστω μέτριας».

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ προανήγγειλε πρόσφατα ότι το βασικό επιτόκιο του ευρώ, που βρίσκεται σήμερα στο 1%, ενδεχομένως να αυξηθεί τον Απρίλιο, με στόχο την αναχαίτιση των πληθωριστικών πιέσεων.

Ο κ. Σμάγκι απέδωσε την αύξηση του πληθωριστικού κινδύνου στις υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων, ενώ προειδοποίησε ότι η ευρωζώνη κινδυνεύει από τον εισαγόμενο πληθωρισμό της Κίνας, όπου ήδη οι τιμές τρέχουν με ετήσιο ρυθμό 5%.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα