Συρρικνώθηκε το αμερικανικό ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο

Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2001 15:37

Κατά 0,4% μειώθηκε σε ετήσια βάση το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν -το ευρύτερο μέγεθος για την απεικόνιση της οικονομίας- των Ηνωμένων Πολιτειών κατά το χρονικό διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Η μείωση αυτή ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το πρώτο τρίμηνο του 1991. Ωστόσο, ήταν μικρότερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι έκαναν λόγο για μείωση της τάξεως του 1%. Στο δεύτερο τρίμηνο, το αμερικανικό ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,3% σε σχέση με το πρώτο.

Οι οικονομικοί αναλυτές θεωρούσαν αναπόφευκτη τη συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο του έτους μετά το σημαντικό περιορισμό των επενδύσεων εκ μέρους των επιχειρήσεων και τη στασιμότητα των καταναλωτικών δαπανών, οι οποίες στηρίζουν τα δύο τρίτα της εγχώριας οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε τον Οκτώβριο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/10/31/173730.htm .

Σύμφωνα με την Kάρεν Xέντερσοτ, διευθύντρια του τμήματος μακροοικονομικής ανάλυσης στο υπουργείο Oικονομικών, το κατά πόσον η αμερικανική οικονομία έxει εισέλθει σε περίοδο ύφεσης -δηλαδή σε υποxώρηση επί δύο συνεxή τρίμηνα- θα προσδιοριστεί από την Eθνική Yπηρεσία Oικονομικών Eρευνών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα