ΕΣΕΕ: Προαποφασισμένη κατάργηση των φοροαπαλλαγών

Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011 12:11

«Τα αντιφατικά φορολογικά μέτρα δίχως αρχή, μέση και τέλος δημιουργούν ανακολουθίες στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης», αναφέρει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Β. Κορκίδης, με αφορμή την επανεξέταση των φοροαπαλλαγών από μηδενική βάση.

Σημειώνει ακόμη ότι οι μικρομεσαίοι έμποροι βρίσκονται για μια ακόμα φορά στο φορολογικό δόκανο της κυβέρνησης. «Μεταφέροντας την απελπισία τους θα χρησιμοποιήσω την κλασσική απάντηση του Μένιππου στην απαίτηση του Χάροντα: Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος», συμπληρώνει.

«Η επανεξέταση των φοροαπαλλαγών από μηδενική βάση, φαίνεται να προαναγγέλλει την προαποφασισμένη κατάργησή τους από το πρόσφατα επικαιροποιημένο Μνημόνιο», εκτιμά ο κ. Κορκίδης.

«Τα αντιφατικά φορολογικά μέτρα δίχως αρχή, μέση και τέλος δημιουργούν ανακολουθίες στην οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, ιδιαίτερα τη στιγμή που ο νέος επενδυτικός νόμος προβλέπει ενισχύσεις στις ΜμΕ με φοροαπαλλαγές μέχρι 3,2 δις. Μοιάζει δηλαδή να αγνοείται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, όταν το 2009 ανάλογη προσπάθεια κρίθηκε αντισυνταγματική», παρατηρεί ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Επιπλέον, θεωρεί ότι η κατάργηση των φοροαπαλλαγών ουσιαστικά εξουδετερώνει το «κίνημα» των αποδείξεων, «αφού αποτελούν το ισχυρότερο κίνητρο για την συλλογή αποδείξεων από όλους τους φορολογούμενους, με αποτέλεσμα να ξαναγυρίσει η αγορά στα αντικίνητρα που προκάλεσαν στο παρελθόν εκτεταμένη απόκρυψη φορολογητέας ύλης με πολλαπλές παρενέργειες και επιπτώσεις σε όλους».

Όπως υποστηρίζει ο κ. Κορκίδης, η αναζήτηση ανύπαρκτων εσόδων από ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων δεν μπορεί να καλύψει έσοδα που έχουν γραφτεί στον Προϋπολογισμό. «Αντίθετα», συνεχίζει, «θα προκαλέσει το αίσθημα της κοινωνικής αδικίας και την έκρηξη αγανάκτησης της ήδη φοβισμένης μεσαίας τάξης. «Όλοι γνωρίζουμε ότι η συρρίκνωση των εισοδημάτων και η καχεξία της αγοράς σε συνδυασμό με τις αναδρομικές φορολογικές επιβαρύνσεις θα αναδείξουν το 2011 ως την φτωχότερη χρονιά είσπραξης φόρων από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα και απορούμε από που και πώς μπορούν να αναμένονται περισσότερα φορολογικά έσοδα από πέρσι», καταλήγει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα