Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2002 07:02

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές μετά την ανακοίνωση του δείκτη εμπιστοσύνης καταναλωτή και των κατασκευών στις ΗΠΑ, οι οποίοι υποχώρησαν απροσδόκητα. Οι μετοχές των εταιρειών, των οποίων οι πωλήσεις βασίζονται στις εξαγωγές - όπως της Toyota Motor Corp. - οδήγησαν την πτώση.

«Με την οικονομία των ΗΠΑ να χάνει τη δυναμική της, θα δούμε μία συρρίκνωση στην ανάπτυξη των εξαγωγών», είπε ο Koichi Ogawa, ο οποίος διαχειρίζεται 8,5 δισ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές με την Daiwa SB Investments Ltd., προτιμά τις μετοχές φαρμακευτικών εταιρειών, όπως της Takeda Chemical Industries Ltd. και της Tanabe Seiyaku Co., οι οποίες εξαρτώνται από τις πωλήσεις που πραγματοποιούν σε τοπικό επίπεδο.

Ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκυο, υποχωρούσε κατά 2,2%, φθάνοντας στις 9.571,60 μονάδες στις 11 π.μ. (τοπική ώρα). Ο Topix έχανε ποσοστό 1,7%,φθάνοντας στις 944,97 μονάδες, με τις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών να κατέχουν περίπου το 1/10 των συνολικών απωλειών του δείκτη.

Στις άλλες περιφερειακές αγορές, ο δείκτης Kospi (Ν. Κορέα) κέρδιζε ποσοστό 0,4%. Η μετοχή της Samsung Electronics Co., σημείωνε σημαντική άνοδο. Στην Ταϊβάν, ο TWSE έχανε ποσοστό 0,3% με τις μεγαλύτερες απώλειες να εμφανίζει η μετοχή της Shin Kong Financial Holdings Co., μετά την ανακοίνωση της υπ'αριθμόν δύο εταιρείας ασφαλειών ζωής της Ταϊβάν, ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους εμφάνισε ζημίες. Μικρή άνοδο, 0,34% σημείωνε ο δείκτης Hang Seng στο Χρηματιστήριο του Χογκ Κογκ, φθάνοντας στις 10.229,82 μονάδες.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 κέρδιζε ποσοστό 0,6%. Σημαντικά κέρδη εμφάνιζε η μετοχή της BHP Billiton μετά την αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου, στα υψηλότερα επίπεδα χρονικού διαστήματος τριών μηνών.

Ιαπωνία

Απώλειες 2,8% σημείωνε η μετοχή της Toyota, φθάνοντας στα 2.825 γιέν. Η μετοχή της Shin-Etsu Chemical Co., της οποίας οι μισές από τις συνολικές πωλήσεις πραγματοποιούνται εκτός χώρας, έχανε ποσοστό 1,7% φθάνοντας στα 4.140 γιέν. Η μετοχή της TDK Corp., (περισσότερο από τα 2/3 των πωλήσεών της γίνονται στο εξωτερικό) υποχωρούσε κατά 0,7%, φθάνοντας στα 5.510 γιέν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα