Μ.Ι. Μαΐλλης: Αύξηση τζίρου 23,2% αλλά και ζημία το 2010

Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011 13:13

Στα 262,2 εκατ. ευρώ ανήλθε ο κύκλος των εργασιών του Ομίλου συσκευασίας Μ.Ι. Μαΐλλης το 2010, παρουσιάζοντας αύξηση 23,2% σε σύγκριση με το 2009, με κύριο παράγοντα τις αυξήσεις των πωλήσεων στον τομέα των μηχανών, ως αποτέλεσμα της σταδιακής οικονομικής ανάκαμψης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το μεικτό περιθώριο κέρδους στο 16,6% ήταν υψηλότερο κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, το οποίο οφείλεται στα υψηλότερα έσοδα και στα αποτελέσματα του προγράμματος βελτίωσης των παραγωγικών διαδικασιών.

Οι ζημίες προ φόρων του ομίλου ανήλθαν στο ποσό των 61,8 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών ύψους 57,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Οι ζημίες μετά φόρων ανήλθαν σε 63,5 εκατ. ευρώ έναντι 57,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σημαντικό μέρος της επιβάρυνση των ζημιών είχαν οι απομειώσεις υπεραξίας ύψους 11,8 εκατ. ευρώ με στόχο την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού του Ομίλου αλλά και των θυγατρικών του και τα χρηματοοικονομικά έξοδα ύψους 29,6 εκατ. ευρώ.

Εξαιρουμένων των έκτακτων εσόδων και εξόδων που οφείλονται κυρίως σε συναλλαγματικές διαφορές, προβλέψεις για υποτίμηση αποθέματος, απομείωση απαιτήσεων καθώς και έξοδα αναδιάρθρωσης, το λειτουργικό EBITDA του 2010 ήταν θετικό και διαμορφώθηκε σε 4,0 εκατ. ευρώ (έναντι -5,7 εκατ. ευρώ το 2009).

Το συνολικό EBITDA, διαμορφώθηκε στα -11,2 εκατ. ευρώ (έναντι -16,5 εκατ. ευρώ για το 2009). Σημαντική επιβάρυνση στο EBITDA είχαν κινήσεις εξυγίανσης του ισολογισμού, όπως οι απομειώσεις παγίων και τεχνογνωσίας ύψους 10,0 εκατ., τα κόστη αναδιοργάνωσης ύψους 1,2 εκατ. ευρώ και διάφορες μη επαναλαμβανόμενες προβλέψεις ύψους 3,1 εκατ. ευρω.

Τα κεφάλαιο κίνησης του Ομίλου ενισχύθηκε με 8 εκατ. ευρώ από το προσωρινό δάνειο που χορηγήθηκε στον Ομιλο από τις 3 δανείστριες ελληνικές τράπεζες (ΕΤΕ, Alpha,Eurobank) αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας αναδιάρθρωσης τον περασμένο Νοέμβριο που κατευθύνθηκαν στην στην αγορά αυλων.

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η εταιρεία, το 2011, ο όμιλος αναμένεται να επωφεληθεί περαιτέρω, λόγω της διεθνούς του παρουσίας, από την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας, την αναδιάρθρωση της βάσης κόστους του καθώς και την εξυγίανση του ισολογισμού σαν αποτέλεσμα της συμφωνίας με τους δανειστές.

Η διαθεσιμότητα κεφαλαίου κίνησης με το συνολικό ποσό των 16 εκατ. ευρώ που θα χορηγηθούν θα βελτιώσει την διαπραγματευτική ικανότητα του Ομίλου για την αγορά αυλων συντελώντας στην μείωση του κόστους παραγωγής και επιπρόσθετα θα δημιουργήσει νέες χρηματοροές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα