Βουλή: Αντιπαράθεση για το φορολογικό νομοσχέδιο

Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2011 10:03

Εν μέσω έντονων επικρίσεων από τους εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις τροπολογίες και τροποποιήσεις που έχει επιφέρει στο σώμα του νομοσχεδίου η κυβέρνηση ολοκληρώθηκε η επί των άρθρων συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου.

Εν μέσω έντονων επικρίσεων από τους εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις τροπολογίες και τροποποιήσεις που έχει επιφέρει στο σώμα του νομοσχεδίου η κυβέρνηση ολοκληρώθηκε η επί των άρθρων συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου.

Σήμερα το μεσημέρι θα διεξαχθούν και οι ονομαστικές ψηφοφορίες που έχει ζητήσει ο ΛΑΟΣ σε μια σειρά από διατάξεις, μεταξύ των οποίων και αυτή για το Μέγαρο Μουσικής.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε πως «η χώρα βρίσκεται σε ύφεση και αρχίζει και βγαίνει από την ύφεση. Η ανάκαμψη έχει ξεκινήσει: Η ύφεση ρηχαίνει - θα δείτε και τα στοιχεία των εξαγωγών - και η χώρα βγαίνει γιατί ακολουθεί πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής, κάνει αλλαγές και η οικονομία ανταποκρίνεται».

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ο εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, χρέωσε στην κυβέρνηση την παρατηρούμενη απόκλιση των εσόδων κατά 1 δισ. ευρώ τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

«Το άλλοθι πως φταίει άλλη κυβέρνηση έχει καταρριφθεί. Πέρσι ψηφίσατε τον κυρίαρχο φορολογικό νόμο και φέτος εισπράττουμε ως καρπούς, την καθίζηση των εσόδων. Κυβερνάτε 18 μήνες και αυτό είναι το 9ο φορολογικό νομοσχέδιο. Και ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει ανακοινώσει πως έρχεται 10ο για να περικόψει ό,τι έχει απομείνει από τις φοροαπαλλαγές», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη διάταξη που αφορά την αποπληρωμή των χρεών του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, υπό την προϋπόθεση της ανάληψης της πλειοψηφίας στο Διοικητικό του Συμβούλιο, υποστηρίζοντας πως με την περικοπή της επιχορήγησής του, «η κυβέρνηση στην ουσία το υπονομεύει και λειτουργεί με τρόπο μεροληπτικό, η δε διάταξη του νομοσχεδίου κινείται επί ξηρού ακμής και δεν μπορούμε να συνηγορήσουμε».

Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Μάκης Βορίδης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ορυμαγδό για την επιχειρηματικότητα και υπονομευτικό του ανταγωνισμού και των επενδύσεων», ενώ επισήμανε πως το νομοσχέδιο «δεν μειώνει την φορολογία των νομικών προσώπων» και αυξάνει τη φορολογία στο Χρηματιστήριο «λειτουργώντας αποτρεπτικά, σε μια περίοδο που το Χρηματιστήριο πάει άσχημα».

Με τη σειρά τους τα κόμματα της Αριστεράς καταλόγισαν, μεταξύ άλλων, στην κυβέρνηση, «δημιουργία νόμιμων προϋποθέσεων για φοροδιαφυγή του μεγάλου κεφαλαίου σε φορολογικούς παραδείσους», εξυπηρέτηση των σούπερ μάρκετ έναντι των λαϊκών αγορών και υποχώρηση στις απαιτήσεις των καπνοβιομηχάνων σε βάρος των περιπτερούχων (ΚΚΕ - Καραθανασόπουλος), ενθάρρυνση του εκβιασμού των επιχειρηματιών από διεφθαρμένους εφοριακούς, με αφορμή την αύξηση της προβεβαίωσης φόρου στο 50% για τους προσφεύγοντες στα διοικητικά δικαστήρια, εξυπηρέτηση των εφοπλιστών με την «αστεία αναπροσαρμογή φόρου και εισφορών» για τα πλοία ελληνικών συμφερόντων (ΣΥΡΙΖΑ - Παπαδημούλης).

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα