Β. Κορκίδης: Σήμα κινδύνου για τις επιπτώσεις από την κατάσταση στην Ιαπωνία

Μήνυμα συμπαράστασης στους Ιάπωνες
Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2011 12:22
UPD:12:25

Το φόβο ότι εάν η σημερινή κατάσταση στην Ιαπωνία διατηρηθεί με την ίδια ένταση, μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση, εξέφρασε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Β. Κορκίδης.

Με αφορμή τον πρόσφατο σεισμό Ιαπωνία και τις καταστροφικές συνέπειες που είχε, η ΕΣΕΕ εκφράζει με ανακοίνωσή της την αλληλεγγύη του εμπορικού κόσμους στις προσπάθειες της ιαπωνικής κυβέρνησης και του ιαπωνικού λαού, προτρέποντας τις ελληνικές επιχειρήσειςνα εξετάσουν τις δυνατότητες μεγαλύτερης και πιο αποτελεσματικής προσέγγισης και βελτίωσης των εμπορικών τους σχέσεων με τη χώρα.

Το φόβο ότι εάν η σημερινή κατάσταση στην Ιαπωνία διατηρηθεί με την ίδια ένταση, μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης.

«Τα εμπορικοοικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας μπορούν και πρέπει να ενισχυθούν και αυτό θα επιδιώξουμε στο πλαίσιο μιας εποικοδομητικής συνάντησής μας με τους επιτελείς της Ιαπωνικής Πρεσβείας, μεταφέροντας τους το θαυμασμό μας και το μήνυμα των Ελλήνων εμπόρων, ότι οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κορκίδης.

Με σχετική επιστολή του εξάλλου είχε ζητήσει συνάντηση του προεδρείου της ΕΣΕΕ με τον Ιάπωνα Πρέσβη και τον επικεφαλής του Οικονομικού Τμήματος της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Τόκυο, που αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ, το διμερές εμπόριο μεταξύ Ιαπωνίας και Ελλάδας, ενώ κατά την τελευταία δεκαετία σημείωσε αξιόλογη αύξηση, λόγω της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης της ιαπωνικής οικονομίας παρουσίασε κάμψη το 2007 και το 2008, η οποία, όμως, έγινε αρκετά εντονότερη το 2009.

Το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας-Ιαπωνίας όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν έντονα ελλειμματικό εις βάρος της χώρας μας. Ωστόσο, το 2009, εξαιτίας της κατακόρυφης πτώσης των ιαπωνικών εξαγωγών προς την Ελλάδα (μείωση 49,2%), το έλλειμμα αυτό μειώθηκε σημαντικά κατά 50%.

Στα κυριότερα ιαπωνικά προϊόντα που εισάγονται στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνονται τα αυτοκίνητα, τα πλοία, προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, μηχανολογικός εξοπλισμός, λέβητες, ηλεκτρονικές συσκευές, φωτοτυπικά μηχανήματα, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, καλλυντικά και φαρμακευτικά προϊόντα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα