Φόβοι για ρήγμα σε αντιδραστήρα της Φουκουσίμα

Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2011 11:16
UPD:15:36

Σε επίπεδα ραδιενέργειας κατά 10.000 φορές υψηλότερα από τα αναμενόμενα εξετέθησαν οι εργαζόμενοι του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα που υπέστησαν εγκαύματα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων ψύχρανσης των αντιδραστήρων, σύμφωνα με σημερινή δήλωση των ιαπωνικών αρχών. «Ιδιαίτερα επισφαλή» χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός, Ναότο Καν, την κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο.

Το γεγονός αυτό υποδεικνύει ότι η δεξαμενή πυρηνικού καυσίμου έχει υποστεί ρήγμα, επιβεβαιώνοντας τους χειρότερους φόβους των ειδικών.Έρευνες διενεργούνται αυτή την ώρα στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα προκειμένου να εντοπιστεί η αιτία της διαρροής ραδιενέργειας, σύμφωνα με την ιαπωνική κυβέρνηση.

Η σοβαρή αυτή ανατροπή έρχεται να αντιστρέψει το κλίμα φαινομενικής σταθεροποίησης της κατάστασης στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα δύο εβδομάδες μετά τον φονικό σεισμό στη χώρα. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 700 πυρηνικοί μηχανικοί που έχουν εργαστεί εκ περιτροπής στο εργοστάσιο προσπαθώντας να ανακάμψουν την υπερθέρμανση των έξι πυρηνικών αντιδραστήρων και να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότησή τους έχουν εκτεθεί σε τεράστια ακτινοβολία.

Δύο εξ' αυτών διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με πιθανά εγκαύματα από ραδιενέργεια όταν το ραδιενεργό νερό εισχώρησε στις μπότες που φορούσαν. «Το μολυσμένο νερό παρουσίαζε 10.000 φορές υψηλότερα επίπεδα ραδιενέργειας από αυτά που εντοπίζονται στο νερό του δικτύου ενός πυρηνικού αντιδραστήρα που λειτουργεί κανονικά», δήλωσε ο αξιωματούχος της ιαπωνικής πυρηνικής υπηρεσίας, Χιντεχίκο Νισιγιάμα.

«Είναι πιθανό να υπάρχει βλάβη στον αντιδραστήρα», δήλωσε προσπαθώντας, ωστόσο, να ρίξει τους τόνους. «Ίσως [η έκλυση ραδιενέργειας] να προέρχεται από τις εργασίες εξαερισμού και ίσως να υπάρχει διαρροή νερού από τους σωλήνες ή τις βαλβίδες, ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να υποδεικνύουν ρήγμα».

Κάνοντας ακόμη πιο θολή την εικόνα, η εταιρεία διαχείρισης του σταθμού Tokyo Electric Power Co ανακοίνωσε ότι το μολυσμένο νερό ενδέχεται να προέρχεται από τον πυρήνα του αντιδραστήρα.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε, ωστόσο, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Φυσικών Πόρων και Ενέργειας Χιντέο Μοριμότο. «Πιστεύω ότι εάν το δοχείο πιέσεως είχε υποστεί σοβαρή βλάβη θα είχαν εκλυθεί πολύ υψηλότερα επίπεδα ραδιενέργειας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, οι ιαπωνικές αρχές εξέδωσαν σήμερα σύσταση προς δεκάδες χιλιάδες επιπλέον κατοίκους της περιοχής της Φουκουσίμα να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Στην Κίνα, σε δύο Ιάπωνες ταξιδιώτες εντοπίστηκαν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo, η ραδιενέργεια που μετρήθηκε συνολικά στην διάρκεια ενός 24ώρου 30 χλμ. βορειοδυτικά του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα ξεπερνά το ετήσιο όριο της επιτρεπόμενης δόσης.

Οι αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν σήμερα ότι εντόπισαν «αφύσικα» επίπεδα ραδιενέργειας σε ένα Ιαπωνικό εμπορικό πλοίο που εισερχόταν στο λιμάνι Σιαμέν στην ανατολική επαρχία Φουτζιάν.

Ξεπέρασε τους 10.000 ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί ότι έχασαν τη ζωή τους από το σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι την 11η Μαρτίου στη βορειοανατολική Ιαπωνία ξεπέρασε τους 10.000 ακριβώς δύο εβδομάδες μετά την καταστροφή, μετέδωσε σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo.

Η αστυνομία, η οποία έχει αναλάβει τη σύνθεση των στοιχείων από τις διάφορες πληγείσες περιοχές, δεν έχει επιβεβαιώσει τον αριθμό αυτό προς το παρόν.

Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός -χθες βράδυ- έκανε λόγο για 9.811 νεκρούς και περίπου 17.500 αγνοούμενους.

Στο μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Καόρου Γιοσάνο δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση πρόκειται να φέρει στη βουλή προς συζήτηση κατεπείγοντα προϋπολογισμό για την αρωγή των σεισμόπληκτων και την ανοικοδόμηση μέσα σε ένα μήνα.

Ο Γιοσάνο είπε επίσης σε συνέντευξη Τύπου ότι η κυβέρνηση ίσως χρειαστεί να επανεξετάσει αν το σχέδιό της να μειώσει τους φόρους για τις επιχειρήσεις είναι εφαρμόσιμο υπό τις παρούσες συνθήκες.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα