Αρνητικό κλίμα στο Τόκιο

Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2011 10:44

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε σήμερα το ιαπωνικό χρηματιστήριο, με τον δείκτη Nikkei να υποχωρεί κατά 0,6% στις 9.478,53 μονάδες και τον διευρυμένο δείκτη Topix να καταγράφει πτώση 0,05% κλείνοντας στις 857,85 μονάδες.

Σημαντικός ρόλος της διαμόρφωσης αρνητικού κλίματος στο Τόκιο είναι οι έντονες ανησυχίες για πυρηνική καταστροφή στον εργοστάσιο της Φουκουσίμα, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν οι τεχνικοί του σταθμού.

Η πυρηνική κρίση έχει, προκαλέσει, επίσης διαταραχές στην προμηθευτική αλυσίδα και διακοπές ρεύματος, με αποτέλεσμα την κάμψη της κερδοφορίας των εταιρειών.

Οι εγχώριοι παίκτες περιόρισαν τις τοποθετήσεις τους στο χρηματιστήριο του Τόκιο ή έχουν κλείσει ήδη τις θέσεις τους εν όψει της λήξης του οικονομικού έτους στην Ιαπωνία στο τέλος Μαρτίου, γεγονός που εντείνει τις πιέσεις για ρευστοποίηση.

«Υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω αύξηση, καθώς είναι πιθανό οι ξένοι επενδυτές να συνεχίσουν να αγοράζουν στα χαμηλά επίπεδα, αν και το trading μπορεί να μην έχει σαφή κατεύθυνση εν όψει της λήξης του οικονομικού έτους», σχολιάζει στο Reuters ο Χατζίμε Νακατζίμα από την Cosmo Securities.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα