Κέρδη σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Ενισχυμένοι Dow Jones-FTSE Eurotop 300-Euro Stoxx 50
Τρίτη, 20 Αυγούστου 2002 00:01
UPD:06:08

ΔΥΝΑΜΙΚΑ άρχισε αυτή η εβδομάδα για τη Wall Street, με τους δείκτες Dow Jones και Nasdaq να κινούνται ανοδικά. Η ανακοίνωση θετικών οικονομικών στοιχείων από μια σειρά εταιρειών -ανάμεσα στις οποίες η εταιρεία οικιακών ειδών Lowe's και η Toys R Us- αποτέλεσε σημείο ενθάρρυνσης για τους επενδυτές.

Κέρδη όμως κατέγραψαν και οι μετοχές του κλάδου τεχνολογίας, στον απόηχο της διάθεσης των συναλλασσομένων να επωφελούνται της ευκαιρίας να αγοράσουν μετοχές σε συμφέρουσα τιμή.

«Από ό,τι φαίνεται, η θετική τάση της προηγούμενης εβδομάδας συνεχίζεται», τονίζει ο Έρικ Γκούσταφσον, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Stein Roe & Farnham. Ο κ. Γκούσταφσον προσθέτει ότι οι Αμερικανοί επενδυτές αναστέναξαν με ανακούφιση που η προθεσμία της 14ης Αυγούστου, την οποία είχαν τα ανώτατα εταιρικά στελέχη για την ένορκη πιστοποίηση των οικονομικών εκθέσεών τους, πέρασε χωρίς να ξεσπάσει κάποιο λογιστικό σκάνδαλο που θα τάραζε και πάλι τα «νερά» στη Wall Street. Tα οικονομικά στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, αν και αρνητικά, δεν αποθάρρυναν τους Αμερικανούς επενδυτές. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε συνολικά 212,73 μονάδες, ποσοστό 2,42%, φθάνοντας στις 8.990,79 μονάδες. Με κέρδη 33,53 μονάδων, ποσοστό 2,46%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.394,54 μονάδες.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η χθεσινή συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως μια από τις καλύτερες του τελευταίου μηνός, με τα περισσότερα χρηματιστήρια να καταγράφουν σημαντική άνοδο. Η μετοχή της Vivendi Universal μονοπώλησε το ενδιαφέρον των επενδυτών, οι οποίοι εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τις προσπάθειες του γαλλικού ομίλου μέσων μαζικής ενημέρωσης να συρρικνώσει το χρέος της.

Στο θετικό κλίμα που επικράτησε χθες στις ευρωπαϊκές αγορές συνέβαλε και η ανοδική πορεία των μετοχικών αξιών στη Wall Street, ενώ παράλληλα χθες ανακοινώθηκαν ελάχιστα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία, τα οποία δεν στάθηκαν ικανά να «ταράξουν» τους επενδυτές.

Στη διάρκεια των απογευματινών συναλλαγών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurotop 300 κατέγραφε κέρδη της τάξης του 2,9%. Στη διάρκεια του προηγούμενου μηνός η αξία του συγκεκριμένου δείκτη έχει ενισχυθεί κατά 15%, απομακρυνόμενη από τα επίπεδα-ναδίρ πενταετίας που άγγιξε στις 24 Ιουλίου.

Την ίδια στιγμή, ο πανευρωπαϊκός Euro Stoxx 50 κατέγραφε κέρδη 4%, με τους διαχειριστές ταμείων όμως να προειδοποιούν ότι ίσως οι επενδυτές προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις στη συνέχεια. «Το πρόβλημα που ανακύπτει είναι ότι ύστερα από δύο ή τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις με άνοδο του δείκτη, οι συναλλασσόμενοι βιάζονται να συγκεντρώσουν τα κέρδη τους», τονίζει Ευρωπαίος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Lombard Odier Bank.

Ιδιαίτερα ευνοϊκό κλίμα επικρατούσε και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο δείκτης CAC του Χρηματιστηρίου του Παρισιού σημείωσε άνοδο 3,52%, ενώ ανάλογη ήταν η εικόνα και στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, με τα κέρδη του δείκτη DAX να ξεπερνούν το 4,52%. Τέλος, ο δείκτης FTSE της αγοράς του Λονδίνου άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πεντέμισι εβδομάδων, ενισχυμένος σε ποσοστό 2,2%.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα