Γ. Πεταλωτής: «Όχι» σε περικοπές μισθών και συντάξεων

Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα-δημόσια περιουσία
Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2011 17:10
UPD:20:00

«Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, υπό την έννοια της περικοπής μισθών και συντάξεων», δήλωσε ότι κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, σημειώνοντας πως «υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις».

«Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, υπό την έννοια της περικοπής μισθών και συντάξεων», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς πώς θα καλύψει η κυβέρνηση τη «μαύρη τρύπα» στα έσοδα και εάν υπάρχει ενδεχόμενο τα μέτρα που έχουν προγραμματιστεί για το 2012 να ληφθούν φέτος.

Ο κ. Πεταλωτής επανέλαβε ότι υπάρχουν εναλλακτικές μέθοδοι για την αναπλήρωση των εσόδων και πως η κυβέρνηση γνωρίζει αφενός ότι το βιοτικό επίπεδο του πολίτη δεν αντέχει περαιτέρω περικοπές και, αφετέρου, ότι για να υπάρχει ανάπτυξη και ρευστότητα στην αγορά θα πρέπει να βρεθούν άλλες μέθοδοι.

Γ.Γ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - Γ.Γ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Briefing Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή

Briefing Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή

«Όταν βάζουμε τους στόχους, υπάρχει και πρόβλεψη ότι σε συγκεκριμένα σημεία μπορεί να μην τηρηθούν όπως αναμενόταν», υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε ότι βρισκόμαστε σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, ρευστές, όπου δεν υπάρχει ξεκάθαρη διασφάλιση όλων όσων υπολογίζει η κυβέρνηση, όπως αναφορικά και με τα έσοδα, καθώς επίσης και ότι αναμενόταν να υπάρχει βαθιά ύφεση σε αυτό το εξάμηνο του 2011.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, οι τρόποι για την κάλυψη των εσόδων θα προσδιοριστούν και κατά τη συζήτηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο της κυβέρνησης για αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, αλλά και σημερινές δηλώσεις της υπουργού ΠΕΚΑ για το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι «η κ. Μπιρμπίλη δεν διαφοροποιήθηκε σε τίποτα από αυτό που είχε ειπωθεί έως σήμερα», ότι «μίλησε για το δημόσιο έλεγχο σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις και φυσικά όχι για τη διαχείριση» και πως «ο δημόσιος έλεγχος μπορεί να επιτευχθεί με πολλές μεθόδους».

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο να δοθεί το μάνατζμεντ σε ιδιώτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε εκ νέου ότι είναι άλλο ο έλεγχος και άλλο η διαχείριση και χαρακτήρισε αυτή τη συζήτηση πρόωρη με δεδομένο ότι θα υπάρχει απόφαση των αρμόδιων κυβερνητικών οργάνων.

Υπογράμμισε δε ότι κάθε υπουργός θα καταθέσει τις προτάσεις του και θα υπάρχει συνολική και συλλογική απόφαση.

«Δεν υπάρχει καμία διάσταση, οι θέσεις είναι ξεκάθαρες και θα ξεκαθαρίσουν με μια απόφαση που θα υπάρχει από τα κυβερνητικά όργανα», τόνισε.

Όσον αφορά στο νέο πακέτο εγγυήσεων προς τις τράπεζες ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «εμείς -και αυτή είναι η διαφορά μας με τη ΝΔ- δεν χαρίζουμε χρήματα σε κανένα, μιλάμε μόνο για εγγυήσεις απαραίτητες προκειμένου οι τράπεζες να μπορούν να δανειοδοτηθούν από την ΕΚΤ».

Υπογράμμισε παράλληλά ότι η κυβέρνηση στηρίζει τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος γιατί την ενδιαφέρει η βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας και πως θα βάλει κανόνες ώστε ένα μεγάλο μέρος από τη δανειοδότηση των τραπεζών να περάσει μέσω της ρευστότητας και στην αγορά.

Επεσήμανε δε ότι αν και οι συνθήκες στις οποίες ζούμε είναι τελείως διαφορετικές, η κυβέρνηση δεν έχει εγκαταλείψει τον προγραμματικό της στόχο για δημόσιο πυλώνα στον τραπεζικό τομέα.

Εν τω μεταξύ, πολύωρη διυπουργική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στη Βουλή υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, με αντικείμενο το σχεδιασμό του κυβερνητικού έργου και ειδικότερα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και το σχέδιο για την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας.

Νέα, σκληρότερα μέτρα «βλέπει» η ΝΔ

Κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης άσκησε εν τω μεταξύ ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος προέβλεψε τη λήψη νέων, σκληρότερων μέτρων αφού, όπως υποστήριξε, η πολιτική του Μνημονίου οδηγεί σε ολοένα και μεγαλύτερη ύφεση.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο κ. Μιχελάκης επανέλαβε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν διαφωνεί με τους στόχους σταθεροποίησης και εξυγίανσης της οικονομίας, αλλά διαφωνεί, όπως είπε με το μίγμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

«Η πολιτική αυτή δεν βγαίνει, παγιδεύει την οικονομία σε υψηλούς κύκλους ύφεσης και υπερχρέωσης και ωθεί σε όλο σκληρότερα και αναποτελεσματικά μέτρα. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι έχουμε πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις», ανέφερε, υπενθυμίζοντας τις επιφυλάξεις που έχει διατυπώσει ο κ. Σαμαράς για τη συμμετοχή ιδιωτών στο θέμα του ρίσκου των κρατικών ομολόγων, καθώς έτσι θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού σε χώρες, όπως είναι η Ελλάδα.

Η ΝΔ, πρόσθεσε, δεν πείθεται από τις διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, ενώ πως εξέφρασε την εκτίμηση ότι το «πακέτο» που αποφασίστηκε θα έχει και κάποιο κόστος.

ΚΚΕ: Νέα κύματα άγριων αντιλαϊκών μέτρων

Νέα κύματα άγριων αντιλαϊκών μέτρων προέβλεψε το ΚΚΕ. «Οι αποφάσεις της Συνόδου της ΕΕ, που ζήτησε και συνυπέγραψε η κυβέρνηση, φέρνουν νέα κύματα άγριων αντιλαϊκών μέτρων, που βρίσκονται στο απυρόβλητο και με το μείγμα της ΝΔ και με τις άλλες μορφές διαχείρισης».

Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, «όλες αυτές οι δήθεν λύσεις υπηρετούν την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Λύση για το λαό είναι να μην αναγνωρίσει ούτε δεκάρα από το χρέος της πλουτοκρατίας, να οργανωθεί για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».

ΛΑΟΣ: Επικίνδυνοι οι χειρισμοί της κυβέρνησης

«Στον οικονομικό τομέα η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει προ πολλού το βαθμό της ανικανότητας. Ήδη προχωρά στο βαθμό της επικινδυνότητας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης.

Υποστήριξε ότι «οι χειρισμοί της πλέον διαλύουν και τον τελευταίο κόκκο ελπίδας που υπήρχε για να βγούμε από την κρίση στην οποία -από κοινού με τη ΝΔ- μας έχουν βάλει».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα