Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011 06:36

Πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, ωθώντας τον περιφερειακό δείκτη στα χαμηλότερα επίπεδα σε δύο εβδομάδες, καθώς η Ιαπωνία, αντιμετωπίζει προβλήματα από τις ζημίες που υπέστη το πυρηνικό της εργοστάσιο. Ανοδικά κινήθηκαν τα ομόλογα της χώρας και το αργό πετρέλαιο υποχώρησε εν μέσω ανησυχιών ότι η ανάπτυξη θα περιοριστεί στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ο MSCI Asia Pacific Index υποχώρησε 0,8% φθάνοντας στις 132,53 μονάδες στις 11:33 π.μ. στο Τόκιο, όπου ο Nikkei 225, σημείωσε απώλειες 1,5%. Η απόδοση των ιαπωνικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας υποχώρησε από τα υψηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας. Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσε ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα όπως και στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 Index. Ανοδο 0,1% σημείωσε στη Νέα Ζηλανδία ο NZX 50 Index.

Στη Νέα Υόρκη ο Standard & Poor’s 500 Index σημείωσε χθες απώλειες 0,3% μετά την υποχώρηση των μετοχών της Marriott International Inc., σε συνδυασμό με την αύξηση των ανησυχιών ότι η Ιαπωνία δεν μπορεί να περιορίσει τα επικίνδυνα υλικά που εκλύονται από το πυρηνικό της εργοστάσιο στη Φουκουσίμα.

Το πετρέλαιο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας στη Νέα Υόρκη, όπου ο χαλκός και η πλατίνα σημείωσαν απώλειες για τέταρτη ημέρα.

Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές μετά την προς τα κάτω αναθεώρηση της Goldman Sachs Group Inc. για την οικονομική ανάπτυξη της Ιαπωνίας, όπου τα επίπεδα της ραδιενέργειας που εντοπίστηκαν έξω από τις κτιριακές εγκαταστάσεις του πυρηνικού εργοστασίου Ντάϊ-Ιτσι στη Φουκουσίμα, μπορεί να αποδειχθούν μοιραία. Στις ΗΠΑ, τα στοιχεία προβλέπεται να δείξουν μείωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών αυτόν τον μήνα για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο.

Περίπου δύο μετοχές σημείωναν απώλειες σε κάθε μία που σημείωνε κέρδη μεταξύ των μετοχών των εταιρειών που απαρτίζουν τον περιφερειακό δείκτη MSCI Asian Index, ο οποίος οδεύει να σημειώσει τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 15 Μαρτίου.

Σύμφωνα με το σημερινό σχόλιο της Goldman Sachs η ιαπωνική οικονομία θα συρρικνωθεί το επόμενο τρίμηνο. Ο οίκος προέβλεψε ότι η ανάπτυξη την οικονομική χρήση που ξεκινά την 1η Απριλίου θα είναι 0,7% από 1,3%.

Σημερινά στοιχεία έδειξαν μείωση της ανεργίας στην Ιαπωνία και αύξηση των λιανικών πωλήσεων τον Φεβρουάριο, πριν τον σεισμό των 8,9 Ρίχτερ και το τσουνάμι, που άφησε πίσω του 28.000 νεκρούς ή αγνοουμένους , κατέστρεψε σπίτια και προκάλεσε σημαντικές ζημιές στο πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας.

Η απόδοση των ιαπωνικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας υποχώρησε δύο μονάδες βάσης στο 1,225%. Μία μονάδα βάσης ισούται με 0,01%.

Το γιέν ανατιμήθηκε έναντι του ευρώ κατά 0,1% φθάνοντας στα 114,95 και διαμορφώθηκε στα 81,69 έναντι του δολαρίου, μετά τη χθεσινή του υποχώρηση στα 81,85, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 18 Μαρτίου.

Το πετρέλαιο για παράδοση Μαΐου υποχώρησε 0,6% φθάνοντας στα 103,35 δολ. το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex), διευρύνοντας τις απώλειες τριών ημερών. Απώλειες 0,4% κατέγραψε το μπρεντ φθάνοντας στα 114,40 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου.

O χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες υποχώρησε έως 0,7% φθάνοντας στα 9.471,25 δολ. ο μετρικός τόνος πριν διαπραγματευθεί στα 9.491,25 δολ. στο London Metal Exchange (LME). Η πλατίνα για άμεση παράδοση υποχώρησε 0,6% φθάνοντας στα 741,25 δολ. η ουγγιά και ο χρυσός σημείωσε απώλειες 0,2% φθάνοντας στα 1.418,30 δολ. η ουγγιά, μετά την υποχώρησή του νωρίτερα στα 1.417,22 δολ. η ουγγιά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα