Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ για την υποβάθμιση από την S&P

Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011 19:04

Η σημερινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελληνικής Δημοκρατίας από BB+ σε BB- από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s βασίζεται σε μια λανθασμένη αξιολόγηση των πρόσφατων αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η υποβάθμιση δεν αντανακλά την προσπάθεια αλλά και την επιτυχία μέχρι σήμερα στην υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος οικονομικής πολιτικής ούτε τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το σκεπτικό για την υποβάθμιση της Ελλάδας είναι ότι η χώρα δεν θα είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τα μέσα του 2013 μέσω δανεισμού στις ιδιωτικές αγορές κεφαλαίων, όταν το σημερινό πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης ολοκληρώνεται, και θα χρειαστεί η Ελλάδα να δανειστεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Αυτή, όπως επισημαίνει το ΥΠΟΙΚ, είναι μια λανθασμένη εκτίμηση για μια σειρά από λόγους.

Όπως εξηγεί, «πρώτον, με βάση το πρόγραμμα στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, η Ελλάδα θα επανέλθει στις ιδιωτικές αγορές από το 2012. Άλλωστε, οι πρόσφατες αξιολογήσεις από την Τρόικα επιβεβαιώνουν ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται όπως έχει σχεδιαστεί και φέρνει αποτελέσματα.

Δεύτερον, η S&P’s αγνοεί περιέργως τις υπόλοιπες κρίσιμες αποφάσεις που επιβεβαιώθηκαν στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, οι οποίες μειώνουν περαιτέρω την πιθανότητα ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να έχει πρόσβαση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Συγκεκριμένα, τα μέλη της Ευρωζώνης συμφώνησαν να διπλασιάσουν την περίοδο αποπληρωμής του δανείου έως 7 έτη και να περικόψουν το επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης, μειώνοντας τις αποπληρωμές της Ελλάδας.

Επιπλέον, η S&P’s αγνοεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τον όποιο κίνδυνο δημοσιονομικών αποκλίσεων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας μιας συνολικής και φιλόδοξης μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής για την περίοδο 2012-2015, η οποία θα φέρει το έλλειμμα κοντά στο 1% του ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα έχει επίσης δεσμευτεί να ολοκληρώσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου με στόχο την εξοικονόμηση 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, με τα έσοδα να χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της».

Καταλήγοντας το Υπουργείο Οικονομικών υπογραμμίζει ότι η υποβάθμιση από την S&P’s βασίζεται σε μια μονομερή εκτίμηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και των δημοσιονομικών κινδύνων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, χωρίς να δίνει την δέουσα βαρύτητα στις δράσεις που παίρνει η Ελληνική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει αυτούς τους κινδύνους και τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα