Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2011 06:10

Συγκρατημένη άνοδο σημείωσε σήμερα στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei, μετά την ανατίμηση του δολαρίου έναντι του γιέν, αλλά διατηρήθηκε σε χαμηλά επίπεδα από την πτώση του για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση, εν μέσω κάποιας προόδου που σημειώθηκε στο πληγέν πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας.

Το δολάριο ανατιμήθηκε χθες στα 82,51 γιέν, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο εβδομάδων και διαμορφώθηκε πάνω από τα 81,98 γιέν στα οποία αναρριχήθηκε στις 18 Μαρτίου, την ημέρα που οι ιαπωνικές αρχές παρενέβησαν για να αναχαιτίσουν τη σημαντική άνοδο του νομίσματος.

Ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε άνοδο 48,76 μονάδων, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στις 9.506,36 μονάδες. Ανοδο 0,2% σημείωνε ο δείκτης Topix φθάνοντας στις 851,53 μονάδες. Από τις 11 Μαρτίου, ημέρα του σεισμού των 8,9 Ρίχτερ και του τσουνάμι που προκλήθηκε μετά από αυτόν, οι ιαπωνικές μετοχές έχουν υποχωρήσει περίπου 9%, ενώ η πυρηνική κρίση που ακολούθησε σηματοδότησε τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση του ιαπωνικού χρηματιστηρίου από το 1987.

Αντιθέτως, ο δείκτης των ασιατικών μετοχών MSCI – εκτός των ιαπωνικών – σημείωσε, το ίδιο χρονικό διάστημα, άνοδο 3,7%. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Nikkei θα κινηθεί σήμερα μεταξύ των 9.400 και των 9.600 μονάδων. Οι μετοχές της Tokyo Electric Power, της εταιρείας που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο Ντάϊ Ιτσι στη Φουκουσίμα, σημείωσαν σήμερα νέες απώλειες, σε ποσοστό 12,7%, καθώς η ιαπωνική κυβέρνηση μελετά την κρατικοποίησή της εταιρείας που διαχειρίζεται την πυρηνική μονάδα η οποία επλήγη.

Οι μετοχές της σημείωσαν απώλειες φθάνοντας στα 494 γιέν η μία από τα 566 γιέν, στα οποία έκλεισε χθες, πριν ανακάμψουν λίγο και διαπραγματευθούν στα 504 γιέν η μία, 10,8% χαμηλότερα.

Το δολάριο κινήθηκε ανοδικά, μετά τη σταθερή άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, καθώς κάποιοι αξιωματούχοι της Federal Reserve εκτιμούν, ότι, η κεντρική τράπεζα θα πρέπει σύντομα να αρχίσει να σκληραίνει τη νομισματική της πολιτική προκειμένου να αποφύγει τον πληθωρισμό.

ΠΗΓΗ: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα