Υποτίμηση του γιέν

Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2011 06:38

Πτωτικά κινήθηκε την Τετάρτη το γιέν εν μέσω των εντεινόμενων προσδοκιών για υψηλότερα επιτόκια στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, τονώνοντας την ελκυστικότητα του νομίσματος ως μέσον χρηματοδότησης επικίνδυνων περιουσιακών στοιχείων, ανοίγοντας συγχρόνως την όρεξη για την αγορά μετοχών ιαπωνικών εξαγωγικών εταιρειών.

Το γιέν υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα 10 μηνών έναντι του ευρώ και διαμορφώθηκε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων έναντι του δολαρίου, νωρίτερα σήμερα, στην Ασία.

Τις τελευταίες ημέρες, αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, σχολίασαν, ότι, οι περαιτέρω αγορές ομολόγων από την Federal Reserve δεν ήταν απαραίτητη για τη στήριξη της οικονομίας, ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ, υπογράμμισε την ανησυχία του για τον πληθωρισμό από την αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενεργείας.

Το γιέν υποχώρησε έως τα 82,58, αρκετά χαμηλότερα από τα 76,25, τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, στα οποία αναρριχήθηκε την εβδομάδα που ακολούθησε τον σεισμό της 11ης Μαρτίου και το τσουνάμι που κατέστρεψε τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας.

Το ευρώ ισχυροποιήθηκε στα 116,52 , αφού υπερέβη το επίπεδα αντίστασης των 1115,50/60. Προσφάτως διαμορφώθηκε στα 116,32 γιέν.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε άνοδο 0,48% κατά την έναρξη της συνεδρίασης, μετά από απώλειες των δύο προηγούμενων ημερών. Ο δείκτης MSCI των ασιατικών μετοχών – εκτός της Ιαπωνίας – σημείωνε άνοδο 0,49%.

Συγκρατημένη ήταν η διακύμανση του χρυσού μετά από τέσσερις συνεχόμενες συνεδριάσεις με απώλειες. Η τιμή σποτ (μετρητοίς) του πολύτιμου μετάλλου διαμορφώθηκε στα 1.418,86 δολ. η ουγγιά, από τα 1,415,95 δολ. η ουγγιά, επίπεδα στα οποία διαπραγματεύθηκε αργά χθες στη Νέα Υόρκη. Ο χρυσός βρίσκεται 2% κάτω από τα επίπεδα ρεκόρ των 1.447,40 δολ. η ουγγιά, επίπεδα στα οποία αναρριχήθηκε στις 24 Μαρτίου.

Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου στις ΗΠΑ, μετά από την αναμενόμενη αύξηση των αποθεμάτων του καυσίμου, εξισορροπώντας την επίδραση που δέχεται η αγορά από την κρίση στη Λιβύη και στη Μέση Ανατολή.

Μερίδα χωρών-μελών του ΟΠΕΚ αύξησε προσφάτως την παραγωγή της, προκειμένου να καλυφθούν τα τυχόν ελλείμματα που θα προκληθούν από τις συγκρούσεις που σημειώνονται μεταξύ αντικαθεστωτικών και κυβερνητικών δυνάμεων στη Λιβύη.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού υποχώρησαν 33 σεντς φθάνοντας τα 104,46 δολ. το βαρέλι. Απώλειες 21 σεντς σημείωσε το μπρεντ φθάνοντας στα 114,95 δολ. το βαρέλι.

ΠΗΓΗ: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα