ΥΠΟΙΚ: Επαναγορά χρέους με τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων

Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2011 13:16
UPD:14:18

Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου το ενδεχόμενο επαναγοράς χρέους με τα έσοδα που θα αντλήσει η χώρα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου το ενδεχόμενο επαναγοράς χρέους με τα έσοδα που θα αντλήσει η χώρα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

«Εάν έχουμε σημαντικά ποσά από αποκρατικοποιήσεις μπορεί να κάνουμε κάποια επαναγορά χρέους», ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

«Επαναγορά χρέους μπορεί να κάνει κανείς οποιαδήποτε στιγμή φθάνει να έχει τα χρήματα», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας πάντως ότι η επαναγορά χρέους δεν αποτελεί πανάκεια.

«Το πρόβλημα είναι πολύπλοκο, δεν λύνεται με ένα εργαλείο λύνεται με πάρα πολλά εργαλεία», είπε.

Η κυβέρνηση στοχεύει σε αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία. Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει την αξιοποίηση δημόσιας ακίνητης περιουσίας, την επέκταση υφιστάμενων συμβάσεων και την πώληση περιουσιακών στοιχείων.

Ο στόχος των 50 δισ., που είναι ενδεικτικός ως προς το ύψος του, έχει συμπεριληφθεί στο κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της ΕΕ για την επίλυση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Ευ. Βενιζέλος: Πανεθνική η προσπάθεια για την οικονομία

Την εκτίμηση ότι μέσα από τη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων μπορούμε να οδηγηθούμε σε μείωση του δημοσίου χρέους, έκανε εν τω μεταξύ μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM o υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι, όταν βλέπει κανείς το κάθε περιουσιακό στοιχείο χωριστά, πρέπει να το αξιολογεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στην υψηλότερη δυνατή τιμή και την καλύτερη χρονική στιγμή. «Αυτό δεν αφορά μόνον τις μετοχές μιας επιχείρησης δημόσιας, εισηγμένης στο Χρηματιστήριο, αφορά και την αξία ενός ακινήτου του Δημοσίου, που δεν έχεις κανένα λόγο να το εκποιήσεις στη χαμηλότερη τιμή της αγοράς», παρατήρησε ο ΥΕΘΑ.

Αναφερόμενος στη γενικότερη οικονομική κατάσταση, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο εξωραϊσμών ή συγκαλύψεων. «Πρέπει να λέμε όλη την αλήθεια», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η αξιοπιστία ανακτιέται κάνοντας και αιματηρές οικονομικές θυσίες, διότι, όπως εξήγησε, «προκειμένου να λύσουμε το πρόβλημα του χρέους και του ελλείμματος είμαστε υποχρεωμένοι να τραβήξουμε πόρους από την πραγματική οικονομία».

Η προσπάθεια, είναι πανεθνική και πρέπει να στρατευθούν οι πάντες, τόνισε καλώντας και την αντιπολίτευση να συμβάλει σ’ αυτή την κατεύθυνση. «Η υπόθεση αυτή δεν είναι της κυβέρνησης ή κάποιων υπουργών και οι υπόλοιποι να παρακολουθούν κάποιους να παλεύουν σε μια αρένα με το τέρας του δημοσιονομικού προβλήματος και ως θεατές τους χειροκροτούν ή τους κατακρίνουν», παρατήρησε.

ΝΔ: Να πουν την αλήθεια που κρύβουν για την οικονομία

Να διευκρινίσει «ποια είναι αυτή η αλήθεια που κρύβει» κάλεσε από την πλευρά του την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Μιχελάκης, μία ημέρα μετά από τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Ο κ. Λοβέρδος είχε υποστηρίξει μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση δεν έχει πει στον κόσμο όλη την αλήθεια για τα οικονομικά στοιχεία, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για την εικόνα του υπουργικού συμβουλίου http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1949451 .

Με αφορμή την τοποθέτηση του υπουργού, ο εκπρόσωπος της ΝΔ υπενθύμισε σειρά τοποθετήσεων στελεχών του ΠΑΣΟΚ που στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΚΤΕ του κόμματος ζήτησαν από τον κ. Παπακωσταντίνου να πει την αλήθεια στο λαό.

Χαρακτήρισε μάλιστα για μια ακόμα φορά «σκορποχώρι» την κυβέρνηση και έκανε λόγο για «νέο κυβερνητικό αλαλούμ», επισημαίνοντας τη διάσταση απόψεων που καταγράφηκε, όπως είπε, μεταξύ του κ. Βενιζέλου και του κ. Δρούτσα, αλλά και μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης και της κ. Μπιρμπίλη.

Δριμεία κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης άσκησε και ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας του κόμματος, Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή τη χθεσινή υποβάθμιση από τον οίκο Standard & Poor’s.

«Μετά τη χθεσινή υποβάθμιση της χώρας από την Standard & Poor’s, η Νέα Δημοκρατία επαναλαμβάνει την ανάγκη άμεσης δημιουργίας ενός επαρκούς ρυθμιστικού πλαισίου για τη λειτουργία των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης και σύστασης ενός ευρωπαϊκού - επιτέλους - φορέα πιστοληπτικής αξιολόγησης», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της, διογκώνει το χρέος, με αποτέλεσμα να θεωρείται πιθανή η προσφυγή και στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM), από τα μέσα του 2013, με τη συμμετοχή των ιδιωτών στο ρίσκο των κρατικών ομολόγων -συμμετοχή για την οποία, όπως υπενθυμίζει, η Νέα Δημοκρατία έχει εκφράσει επιφυλάξεις αφού εκτιμάται ότι θα αυξήσει το κόστος δανεισμού για αδύναμες χώρες, όπως η Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα