Επιπλέον 24 δισ. ευρώ στις ιρλανδικές τράπεζες

Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011 20:56
UPD:01/04/2011 00:05

Την ανάγκη για χρηματοδότηση των ιρλανδικών τραπεζών με επιπλέον 24 δισ. ευρώ προκειμένου να «κλείσουν οι τρύπες» της κεφαλαιακής επάρκειας ανέδειξαν τα νέα stress tests.

Πιο συγκεκριμένα, οι τράπεζες της Ιρλανδίας θα χρειαστούν επιπλέον 24 δισ. ευρώ προκειμένου να αντεπεξέλθουν σε ενδεχόμενες απώλειες από την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, όπως ανακοίνωσαν οι ιρλανδικές αρχές, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests τεσσάρων τραπεζών.

Από τα 24 δισ. ευρώ, η Allied Irish Banks θα λάβει 13,3 δισ. ευρώ, η Bank of Ireland 5,2 δισ. ευρώ, η Irish Life & Perm 4 δισ. ευρώ και η EBS Building Society 1,5 δισ. ευρώ.

Με το ποσό αυτό, ο συνολικός «λογαριασμός» για τη διάσωση των ιρλανδικών τραπεζών από την απαρχή της κρίσης θα ανέλθει στα 70 δισ. ευρώ.

Από τα 70 δισ. ευρώ, τα μισά το Δουβλίνο θα τα εξασφαλίσει από το εξωτερικό δανεισμό ΕΕ-ΔΝΤ, όπως προβλέφθηκε πέρυσι το φθινόπωρο, ενώ τα υπόλοιπα θα καλυφθούν από το ιρλανδικό δημόσιο, σε συνεργασία με τα φυσικά και θεσμικά πρόσωπα που κατέχουν πακέτα ομολογιών αυτών των τραπεζών.

Παράλληλα, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος της χώρας με τη δημιουργία δύο βασικών τραπεζών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα