Επιβράδυνση παρουσίασε ο ρυθμός συρρίκνωσης του ελληνικού μεταποιητικού κλάδου το Μάρτιο, όπως προκύπτει από τη μηνιαία έκθεση της Markit που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Συγκεκριμένα, ο κύριος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) έκλεισε στις 45,4 μονάδες το Μάρτιο έναντι των 42,8 μονάδων στους δύο πρώτους μήνες, και υπέδειξε σταθερή επιδείνωση των επιχειρησιακών συνθηκών στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα.
Ωστόσο, η ένδειξη του Μαρτίου αποτέλεσε την υψηλότερη τιμή που καταγράφηκε από τον Ιανουάριο του 2010.
Σύμφωνα με τη Markit, οι ρυθμοί συρρίκνωσης της παραγωγής, των νέων παραγγελιών και της απασχόλησης στα εργοστάσια των Ελλήνων κατασκευαστών εξασθένησαν, παρότι εξακολούθησαν να υποχωρούν κατά τη διάρκεια του Μαρτίου.
Ωστόσο, τα αποθέματα πρώτων υλών και ετοίμων προϊόντων εξακολούθησαν να μειώνονται απότομα, ενώ ο έντονος ανταγωνισμός είχε σαν αποτέλεσμα την υποχώρηση των τιμών εργοστασίου παρά την ισχυρή αύξηση του κόστους εισροών.
Η εξασθενημένη ζήτηση για τα προϊόντα του ελληνικού μεταποιητικού τομέα είχε ως αποτέλεσμα μειωμένες νέες παραγγελίες κατά τη διάρκεια του Μαρτίου. Ως εκ τούτου, τα επίπεδα παραγωγής στον τομέα μειώθηκαν για δέκατο όγδοο συνεχή μήνα, μολονότι με τους χαμηλότερους ρυθμούς που έχουν καταγραφεί από το ξεκίνημα του 2010.
Οι νέες παραγγελίες παρουσίασαν μείωση τόσο από την εγχώρια αγορά όσο και από τις διεθνείς αγορές, παρότι τα τελευταία στοιχεία υπέδειξαν ότι η ζήτηση από τις αγορές του εξωτερικού μειώθηκαν σε μικρότερο βαθμό. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες είχαν περισσότερο χρόνο για την αποπεράτωση των ανεκτέλεστων εργασιών, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα οι αδιεκπεραίωτες εργασίες να μειωθούν για τριακοστό τρίτο συνεχή μήνα.
Αντικατοπτρίζοντας την εξασθένηση του ρυθμού συρρίκνωσης της παραγωγής, ο περιορισμός των θέσεων εργασίας επιβραδύνθηκε καταγράφοντας το χαμηλότερο ρυθμό σε διάστημα δεκατεσσάρων μηνών, ενώ οι ποσότητες που αγοράστηκαν μειώθηκαν με το βραδύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από το Δεκέμβριο του 2009.
Ανεξάρτητα από τη μείωση στη ζήτηση για πρώτες ύλες, η απόδοση των προμηθευτών εξακολούθησε να επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια του Μαρτίου. Μέλη του πάνελ υπέδειξαν ότι οι καθυστερήσεις στην αλυσίδα προμηθειών δημιουργήθηκαν από την απόφαση των προμηθευτών να διατηρούν χαμηλότερα επίπεδα αποθεμάτων.
Η αύξηση των τιμών εισροών παρέμεινε έντονη κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, αγγίζοντας επίπεδα που δεν έχουν καταγραφεί από το 2008. Ανεπιβεβαίωτα στοιχεία υπέδειξαν ότι η αυξανόμενη τιμή του πετρελαίου και των παράγωγων προϊόντων ήταν ο κύριος λόγος της αύξησης. Εν τούτοις, οι χρεώσεις των Ελλήνων κατασκευαστών υποχώρησαν, καθώς ο ανταγωνισμός για τη ολοένα και μειωμένη ζήτηση αυξήθηκε.
Τόσο τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων και όσο και των εισροών μειώθηκαν απότομα το Μάρτιο, ενώ ο ρυθμός μείωσης των ετοίμων προϊόντων κατέγραψε τιμή ρεκόρ. Η συνεχιζόμενη ασθενής ζήτηση επέτρεψε στους Έλληνες κατασκευαστές να μειώσουν τα αποθέματα ασφαλείας ετοίμων προϊόντων και συνεπώς να αποφύγουν το κόστος αποθήκευσης. Επίσης, όλο και περισσότεροι ερωτηθέντες ανέφεραν ότι παρήγαγαν μόνο σύμφωνα με τις παραγγελίες τους.
«Η εξασθένηση της εγχώριας και διεθνούς ζήτησης για τα ελληνικά μεταποιητικά προϊόντα εξακολούθησε να πλήττει τον τομέα κατά τη διάρκεια του Μαρτίου. Κρίσιμης σημασίας ήταν το γεγονός ότι οι εταιρείες δεν είχαν άλλη επιλογή από το να απορροφήσουν την ισχυρή αύξηση του κόστους εισροών και να αναζητήσουν άλλους τρόπους για την εξοικονόμηση κόστους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Phil Smith, οικονομολόγος της Markit και συγγραφέας της έκθεσης.