Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2002 07:02

ΚΕΡΔΗ σημειώνουν οι ιαπωνικές μετοχές, με τα υψηλότερα αυτά της Honda Motor Co. και της Toyota Motor Corp., καθώς οι ξένοι επενδυτές προχωρούν στην αγορά μετοχών του κλάδου, μετά από την αμερικανική έρευνα η οποία έδειξε, ότι, οι πωλήσεις αυτοκινήτων στον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ιαπωνίας, ενδέχεται να κινηθούν ανοδικά.

Οι ξένοι επενδυτές προχώρησαν στην αγορά 1,6 εκατ. μετοχών, περισσότερες από ότι πούλησαν μέσω των χρηματιστηριακών εταιρειών, πριν ακόμη ανοίξει σήμερα η αγορά.

Ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκυο κέρδιζε ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στις 9.648,90 μονάδες στις 11 π.μ., τοπική ώρα. Ποσοστό 0,3% κέρδιζε και ο δείκτης Topix, φθάνοντας στις 948,22 μονάδες, με τις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών να εμφανίζουν περισσότερα από τα μισά κέρδη του δείκτη.

«Ελπίζουμε να δούμε στοιχεία ρεκόρ στα κέρδη των ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών», είπε ο Hakan Hedstrom, ο οποίος διαχειρίζεται ένα δισ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές με την Commerz International Capital Management (Japan) Ltd. και συμπλήρωσε : «Η έρευνα στις ΗΠΑ μπορεί να αυξήσει τη ζήτηση ιαπωνικών αυτοκινήτων στη χώρα».

Στις άλλες ασιατικές αγορές, μετοχές εταιρειών, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε κλάδους που σχετίζονται με ημιαγωγούς, όπως της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. και της Singapore Chartered Semiconductor Manufacturing Ltd., κινήθηκαν πτωτικά μετά από τα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα και ανέφεραν ότι η ζήτηση των προϊόντων της εν λόγω βιομηχανίας στις ΗΠΑ, μειώθηκε τον Ιούλιο.

Στην Ταϊβάν, ο δείκτης TWSE υποχωρούσε κατά 0,7% και ο Straits Times στη Σιγκαπούρη κατά 0,1%. Στη Ν. Κορέα, ο δείκτης Kospi έχανε ποσοστό 0,4% και στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 ποσοστό 0,3%. Απώλειες σημείωναν και οι δείκτες στο Χογκ Κογκ, τη Νέα Ζηλανδία, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες.

Ιαπωνία

Η μετοχή της Honda, της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της χώρας, κέρδιζε ποσοστό 2,9%, φθάνοτνας στα 5.060 γιέν. Η μετοχή της τέταρτης σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανίας στις ΗΠΑ, Toyota, κέρδιζε ποσοστό 2,4%, φθάνοντας στα 2.940 γιέν.

Οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων και ελαφρών φορτηγών στις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν σε ποσοστό της τάξης του 12% από πέρυσι, φθάνοντας στα 18,4 εκατ. κομμάτια σε ετήσια βάση, αναφέρεται σε έρευνα των ντήλερ αυτοκινήτων που διενεργήθηκε τις δύο πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου.

Η μετοχή της Sony, κέρδιζε ποσοστό 1,3% φθάνοντας στα 5.350 γιέν και της Fujitsu, ποσοστό 3,9%, φθάνοντας στα 638 γιέν.

Μεταξύ των μετοχών που κινούντο πτωτικά, ήταν η μετοχή της Ito-Yokado Co., της μεγαλύτερης εταιρείας λιανεμπορίου της χώρας. Εχανε ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στα 5.070 γιέν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα