Στρος-Καν: Το ΔΝΤ δεν πιέζει για αναδιάρθωση χρέους

Δευτέρα, 04 Απριλίου 2011 22:30
UPD:05/04/2011 01:05

O επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε ότι το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της και η αναδιάρθρωση του χρέους δεν θα βοηθούσε στην επίλυσή του.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στηρίζει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν επιθυμεί την αναδιάρθρωση του χρέους της, δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, διαψεύδοντας εκ νέου τα περί πιέσεων από το Ταμείο για αναδιάρθρωση.

Σημείωσε μάλιστα ότι το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της και η αναδιάρθρωση του χρέους δεν θα βοηθούσε στην επίλυσή του.

Παράλληλα, στη διάρκεια ομιλίας του σε Πανεπιστήμιο στην Ουάσιγκτον, εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση εάν της είχε προσφερθεί νωρίτερα βοήθεια, υπογραμμίζοντας ότι το στηριζόμενο από ΕΕ-ΔΝΤ πρόγραμμα έχει ως στόχο να επαναφέρει την οικονομία στο σωστό δρόμο χωρίς στάση πληρωμών.

Επισήμανε μάλιστα ότι «εξαιτίας πολιτικών προβλημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάστηκε περισσότερος χρόνος από αυτόν που απαιτείται συνήθως», τονίζοντας ότι «όσο πιο αργά κάνεις αυτό που πρέπει, τόσο χειρότερα είναι τα πράγματα».

Σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα εφαρμόζει σκληρά μέτρα λιτότητας και διαρθρωτικές αλλάγες στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Κατά την ομιλία του ο επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε επίσης ότι «η οικονομική κρίση υπαγορεύει μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση και λιγότερο φιλελευθερισμό».

Αναφερόμενος στην παγκοσμιοποίηση σημείωσε ότι το σχήμα της παγκοσμιοποίησης πρόσφερε πολύ, αλλά έστειλε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια. «Εχει μία σκοτεινή πλευρά η παγκοσμιοποίηση: ένα περιθώριο αυξανόμενο και ευρύ, ανάμεσα στους πλούσιους και στους φτωχούς», ανέφερε.

Πρόσθεσε δε ότι «ενώ η παγκοσμιοποίηση των ανταλλαγών συνδέεται κατ΄αρχήν με τη μείωση των ανισοτήτων, η πιστωτική παγκοσμιοποίηση, δηλαδή το μέγα γεγονός των πρόσφατων ετών, μεγάλωσε αντιθέτως αυτές τις ανισότητες».

Σε αυτό μάλιστα το σημείο τόνισε ότι «η ανισότητα μπορεί να ήταν μία από τις σιωπηλές αιτίες της κρίσης», επισημαίνοντας ότι «μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, η ανάπτυξη πρέπει, πράγματι, να συνάδει με μία δίκαιη και πιο αναλογική κατανομή των εισοδημάτων όλων των κοινωνικών στρωμάτων».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα