ΥΠΟΙΚ: Βρισκόμαστε σε μαραθώνιο, όχι σπριντ

Τρίτη, 05 Απριλίου 2011 11:49
UPD:13:53

Μιλώντας σε διεθνές φόρουμ για κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών που πραγματοποιείται στην Αθήνα ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για «σειρήνες καταστροφολογίας» που δεν ερμηνεύουν σωστά τα προβλήματα ούτε τους δίνουν λύσεις.

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει με συνέπεια την υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, «μειώνοντας λάθη και αστοχίες που αναπόφευκτα γίνονται σε μια τέτοια προσπάθεια», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Μιλώντας σε διεθνές φόρουμ για κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών που πραγματοποιείται στην Αθήνα ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για «σειρήνες καταστροφολογίας» που δεν ερμηνεύουν σωστά τα προβλήματα ούτε τους δίνουν λύσεις. Υποστήριξε ακόμη ότι οι άλλοι δρόμοι που προτείνονται δεν οδηγούν παρά μόνο στη χρεοκοπία και σε αδιέξοδα. «Η ελληνική κοινωνία δεν είναι διατεθειμένη να ακούσει εύκολες λύσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Γ. Παπακωνσταντίνου: Οι άλλοι δρόμοι δεν οδηγούν πουθενά

Γ. Παπακωνσταντίνου: Οι άλλοι δρόμοι δεν οδηγούν πουθενά

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών παρατήρησε ότι η χώρα βρίσκεται σε μια κομβική στιγμή όπου η ανάκαμψη έχει ξεκινήσει, «οι εξαγωγές παρουσιάζουν σημαντική αύξηση, ενώ παράλληλα παρατηρείται και ανάκαμψη της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης».

Στη συνέχεια, παρομοίασε την προσπάθεια που καταβάλλεται με έναν μαραθώνιο, που -όπως είπε, δεν είναι «σπριντ». «Πρέπει να αλλάξουμε δομές νοοτροπίες, κράτος, επιχειρηματική κοινότητα, να αλλάξουμε όλοι μας», τόνισε.

Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε ότι η προσπάθεια είναι επώδυνη ότι γίνονται θυσίες ακόμα και από ανθρώπους που δεν έφταιξαν. Επανέλαβε ακόμη ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα ανακοινωθούν οι νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Εξηγήσεις για το έλλειμμα ζητεί η ΝΔ

Να ενημερώσει άμεσα τη Βουλή και το λαό σχετικά με τους λόγους για τους οποίους δεν ανακοινώθηκε έγκαιρα το ύψος του ελλείμματος του 2010, κάλεσε από την πλευρά του τον υπουργό Οικονομικών ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ Χρ. Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας επικαλείται πρόσφατες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες ότι το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2010 θα διευρυνθεί στο 10,6% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 9,5% του ΑΕΠ.

Στον απόηχο των πληροφοριών αυτών, υπενθυμίζει ο βουλευτής της ΝΔ, το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να ανακοινώσει ότι τα τελικά δημοσιονομικά στοιχεία του 2010 θα δημοσιοποιηθούν από την Eurostat στις 26 Απριλίου.

Την ίδια ώρα, προσθέτει, άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ (π.χ. η Πορτογαλία) ανακοίνωσαν την 31η Μαρτίου, ημέρα αποστολής των στοιχείων στην Eurostat για τη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ), στοιχεία για το έλλειμμά τους.

Ο κ. Σταϊκούρας υπογραμμίζει την ανάγκη για διαφάνεια και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών, δεδομένου ότι, όπως επισημαίνει, η όποια αύξηση του ελλείμματος έναντι του στόχου συνεπάγεται νέα μέτρα για το 2011, αλλά και του γεγονότος ότι στις 15 Απριλίου θα ανακοινωθούν οι πρόσθετες, με βάση τις τρέχουσες τάσεις, παρεμβάσεις για το 2011.

Σημειώνεται ότι στην κατεύθυνση αυτή έχει ήδη κατατεθεί σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, με την οποία ζητείται να διευκρινιστεί σε ποιο ύψος έχει διαμορφωθεί τελικά το έλλειμμα.

ΚΚΕ: Οδηγούν το λαό στη σίγουρη χρεοκοπία

Δριμεία κριτική στο οικονομικό επιτελείο άσκησε και το ΚΚΕ, με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν για τη χρεοκοπία.

«Απ’ όσα του λένε η κυβέρνηση, τα κόμματα της πλουτοκρατίας και οι σύμμαχοί τους του ΔΝΤ και της ΕΕ, ο λαός πρέπει να συμπεραίνει και να περιμένει τα ακριβώς αντίθετα. Είναι ανάγκη να πάψει να τους πιστεύει και πολύ περισσότερο να τους φοβάται», σημειώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Κάνει επίσης λόγο για εξόντωση των λαϊκών δικαιωμάτων, κατηγορώντας την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους τους κεφαλαίου ότι «διαφωνούν μόνο στο πώς θα μοιραστεί η λεία από την αρπαγή της δημόσιας περιουσίας και πώς θα μοιραστούν οι ζημιές μεταξύ των μονοπωλίων».

«Η απόκρουση και ανατροπή των νέων βάρβαρων μέτρων που οδηγούν το λαό στη σίγουρη χρεοκοπία», καταλήγει, «μπορεί να γίνει με την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε βάρος των κομμάτων της πλουτοκρατίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα