Περισσότερες από 610 επιχειρήσεις διαγράφηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2011, από τα μητρώα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ΒΕΘ, εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης. Το ποσοστό των διαγραφών εμφανίζει αύξηση κατά 54,6% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2010.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το ΒΕΘ, ο λόγος διαγραφής για τις περισσότερες επιχειρήσεις (359), ήταν ότι κρίθηκαν ασύμφορες, ενώ σημαντικός αριθμός βιοτεχνιών (107) βγήκαν εκτός μητρώων, λόγω συνταξιοδότησης του ιδιοκτήτη και απροθυμίας των «διαδόχων» να παραλάβουν τη σκυτάλη.
Οι μεγαλύτερες απώλειες στις διαγραφές κατά την τρέχουσα χρονιά καταγράφηκαν στα επαγγέλματα (155) με τις διάφορες υπηρεσίες (69) και τα οικοδομικά επαγγέλματα (77) να ακολουθούν. Το αντίστοιχο περσινό διάστημα, οι περισσότερες διαγραφές αφορούσαν στα είδη ένδυσης (93), ενώ έπονται οι διάφορες υπηρεσίες (40).
Μείωση κατά 7,5% παρουσίασαν οι εγγραφές, που περιορίστηκαν στις 232, από 251 που ήταν στο πρώτο τρίμηνο του 2010. Οι περισσότερες εγγραφές αφορούσαν σε ατομικές επιχειρήσεις (174), ενώ ακολούθησαν οι ομόρρυθμες (33). Η πλειονότητα των εγγραφών αφορά σε νέες επιχειρήσεις (213), έξι άλλαξαν αντικείμενο, δύο επιμελητηριακή περιφέρεια, πέντε νομική μορφή, ισάριθμες έκαναν επανέναρξη, ενώ μία έκανε αλλαγή επωνυμίας.
Σημαντικός ήταν στο πρώτο τρίμηνο και ο αριθμός των εγγραφών των οικοδομικών επαγγελμάτων (50), των διαφόρων επαγγελμάτων (63), των συνεργείων-ναυπηγείων (31) και των διαφόρων υπηρεσιών (28) .
Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της βιοτεχνίας έκρουσε ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ζητώντας «αμεσο και βέβαιο σχέδιο ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ