Με απώλειες 5,9% για το Γενικό Δείκτη έκλεισε η προηγούμενη εβδομάδα, καθώς η αδυναμία της Συνόδου Κορυφής να προσφέρει μια δραστική λύση στο ελληνικό πρόβλημα επανέφερε την αβεβαιότητα στην αγορά, όπως επισημαίνει στο εβδομαδιαίο σχόλιό της η Merit ΑΧΕΠΕΥ.
Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι την τρέχουσα εβδομάδα η συνεχιζόμενη αδυναμία να βρεθεί κάποιο σοβαρό επίπεδο στήριξης θα δημιουργήσει ανησυχίες για επιστροφή μέχρι και σε νέα χαμηλά έτους. Οι επόμενες στηρίξεις τοποθετούνται στις 1480 και στις 1450 μονάδες. Παράλληλα, μόνο αν διασπαστούν οι 1550 μονάδες θα μπορέσουμε να μιλάμε για σοβαρή ανοδική αντίδραση.
Όπως τονίζει η Merit, οι συνεχιζόμενες υποβαθμίσεις της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας από διεθνείς οίκους λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με το μέλλον της Πορτογαλικής οικονομίας και των Ιρλανδικών τραπεζών δημιουργούν ένα άσχημο διεθνές κλίμα, μέρος του οποίου αντικατοπτρίζεται και στο ελληνικό ταμπλό.
Οι υποβαθμίσεις ελληνικών τραπεζών την προηγούμενη εβδομάδα από την S&P δεν εξέπληξαν, αφού ακολούθησαν την υποβάθμιση της χώρας. Μέσα σε αυτό το κλίμα η Merit δεν αποκλείει να υπάρξει και νέα υποβάθμιση από τη Fitch σύντομα, κάτι πολύ επιζήμιο για τις ελληνικές τράπεζες.
Παράλληλα, η επικείμενη ανακοίνωση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων στις 15 Απριλίου στρέφει τα βλέμματα των επενδυτών στους υποψήφιους τίτλους.
Σύμφωνα με τη Merit, στην επιδείνωση του κλίματος συνέβαλαν και οι απογοητευτικές ανακοινώσεις έτους που ολοκληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ζημιογόνες εταιρείες έφτασαν το 61% του συνόλου με τις συνολικές ζημιές να φτάνουν στα επίπεδα ρεκόρ των 2,93 δις ευρώ. Ελάχιστες εταιρείες ξεχώρισαν θετικά κυρίως λόγω της εξωστρέφειας τους.
Όσον αφορά στον τραπεζικό τομέα, η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι τα αποτελέσματα των περισσοτέρων τραπεζών δείχνουν ότι η κεφαλαιακή τους επάρκεια είναι ικανή για να αντιμετωπιστεί μια επιδείνωση του χαρτοφυλακίου τους λόγω ύφεσης αλλά ίσως να μην είναι ικανή για να αντιμετωπιστεί μια αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους.
Εξαιρετική κεφαλαιακή επάρκεια εμφανίζουν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Τράπεζα Αττικής, τράπεζες όμως που ίσως μεταβληθούν σε οχήματα για να διασωθούν άλλες προβληματικές τράπεζες.
Με βάση τα αποτελέσματα έτους δυο τράπεζες αντιμετωπίζουν σοβαρό κεφαλαιακό πρόβλημα, η Αγροτική και η Τ-Bank. Ήδη για την Αγροτική σχεδιάζεται ΑΜΚ με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων με σκοπό την άντληση κεφαλαίων μέχρι 1,26 δισ. ευρώ.