ΥΠΟΙΚ: Στόχος η μείωση του ελλείμματος στο 1% του ΑΕΠ το 2015

Τρίτη, 05 Απριλίου 2011 18:40
UPD:20:30

Αποκρούοντας τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για το μείγμα πολιτικής της κυβέρνησης και τις προβλέψεις για «νέα αντιλαϊκά μέτρα», ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε πως «είμαστε σε περίοδο, όπου περισσεύει η εύκολη κριτική και οι ανέξοδες κορώνες, ενώ αυτό που λείπει είναι η ανάγκη μίας συγκροτημένης στήριξης της εθνικής προσπάθειας».

Την εκπόνηση ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής με στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 1% του ΑΕΠ το 2015 προανήγγειλε ο υπουργός, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο περιθώριο της συζήτησης του νομοσχεδίου για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Αναφερόμενος στη δημόσια περιουσία ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως ο στόχος αυτός «δεν έχει να κάνει με γενικό πωλητήριο, αλλά με αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, που μέχρι σήμερα καταπατείται και καταστρέφεται και με μια πολιτική που δεν θυμίζει σε τίποτα την ακινησία που ξέραμε τόσα χρόνια».

Αποκρούοντας τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για το μείγμα πολιτικής της κυβέρνησης και τις προβλέψεις για «νέα αντιλαϊκά μέτρα», ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε πως «είμαστε σε περίοδο, όπου περισσεύει η εύκολη κριτική και οι ανέξοδες κορώνες, ενώ αυτό που λείπει είναι η ανάγκη μίας συγκροτημένης στήριξης της εθνικής προσπάθειας».

Τόνισε μάλιστα πως όσοι πιστεύουν πως θα ψηφοθηρήσουν με υποτιθέμενα νέα μέτρα που θα πέσουν πάνω στους πολίτες, κάνουν λάθος».

Απαντώντας εξάλλου στην κριτική της Αριστεράς για τις πρόσθετες εγγυήσεις ύψους 30 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες σημείωσε πως «δεν δίνουμε χρήματα, αλλά εγγυήσεις για τη δυνατότητα των τραπεζών να λάβουν χρήματα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να διατηρήσουν ανοιχτές γραμμές χρηματοδότησης για τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε μια περίοδο που πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας για να ενισχυθούν οι ελληνικές εξαγωγές και να μπορέσει αυτή η δειλή ανάπτυξη που παρατηρείται, να μετατραπεί σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και σε πραγματική ανάκαμψη από το 2012».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε ότι «οι ελληνικές τράπεζες έχουν προσφέρει, αλλά έχουν κάνει και λάθη και δεν στήριξαν όπως έπρεπε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας».

Επισήμανε, ωστόσο, πως «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν έκανε τα εγκλήματα άλλων χωρών, δεν επένδυσε σε τοξικά ομόλογα, δεν αναγκάστηκε το κράτος να το σώσει απ’ την καταστροφή».

Συνεχίζοντας μάλιστα ανέφερε ότι «το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν βρίσκει ανοιχτές τις αγορές ανοιχτές, εξαιτίας του Δημοσίου», προσθέτοντας ότι «αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας να το στηρίξει, για να μπορέσει να στηρίξει κι αυτό την ελληνική οικονομία».

Αντιμέτωπος με την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Ελέγχου Εκτέλεσης Προϋπολογισμού της Βουλής, βρέθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του πρώτου διμήνου του 2011.

Ο κ. Σαχινίδης πάντως επέμεινε πως «το έλλειμμα του κρατικού Προϋπολογισμού είναι κατά 55 εκατ. ευρώ χαμηλότερο από τις προβλέψεις σε μηνιαία βάση» και πως «όσοι υποστηρίζουν πως υπάρχει διαφορετικό μείγμα πολιτικής κοροϊδεύουν τους πολίτες».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ωστόσο υποστήριξαν πως η πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού έχει ήδη εκτροχιαστεί και πως η κυβέρνηση προβαίνει σε «δημιουργική λογιστική», ετοιμάζοντας νέα μέτρα για είσπραξη πλέον των 4 δισ. ευρώ.

«Διακινούν πολιτικές και δημοσιογραφικές "παραισθησιογόνες" αντιλήψεις, όσοι υποστηρίζουν ότι τα νούμερα "δε βγαίνουν" και ότι υπάρχει άλλο μείγμα πολιτικής που οδηγεί στη "νιρβάνα". Όσοι διακινούν αυτές τις απόψεις ουσιαστικά προτρέπουν τους πολίτες σε ομφαλοσκόπηση για την κατάκτηση μιας ανώτερης αλήθειας, την οποία οι ίδιοι κατέκτησαν», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Σαχινίδης.

Παραδέχθηκε πάντως πως οι δαπάνες του τακτικού Προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 3,3%, αλλά η εν λόγω αύξηση, οφείλεται στη διάθεση 351 εκατ. ευρώ για εξόφληση παλαιών οφειλών νοσοκομείων, ενώ και τα καθαρά έσοδα είναι χαμηλότερα κατά 860 εκ. ευρώ, σε σχέση με το στόχο του διμήνου.

Η μείωση αυτή οφείλεται στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας τον μήνα Ιανουάριο, και στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 414 εκ. ευρώ το τρέχον δίμηνο, εν μέρει οφειλόμενες και στη μείωση της φορολογίας για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα.

Ανέφερε ακόμη πως οι δαπάνες του τακτικού Προϋπολογισμού είναι επίσης αυξημένες κατά 284 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το στόχο, ενώ οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι περιορισμένες κατά 595 εκ. ευρώ.

Απαντώντας ο υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε πως δεν είναι σε θέση να δώσει στοιχεία για το έλλειμμα του 2010, καθώς αναμένεται η δημοσιοποίηση των σχετικών στοιχείων από την Eurostat σε συνεργασία με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, που πλέον λειτουργεί ως ανεξάρτητη Αρχή και η κυβέρνηση θέλει να ενισχύει τον ρόλο της αυτόν. «Πολύ σύντομα ωστόσο, θα έχουμε την δυνατότητα να έχουμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και έγκυρα και έγκαιρα στοιχεία» ανέφερε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα