Κομισιόν: Η Πορτογαλία δεν έχει καταθέσει αίτημα προσφυγής στο μηχανισμό

Τετάρτη, 06 Απριλίου 2011 16:33
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει δεχθεί αίτημα της Πορτογαλίας για την υπαγωγή της στον μηχανισμό στήριξης, ξεκαθάρισε σήμερα η Κομισιόν διά στόματος Αμαντέου Αλταφάζ, εκπροσώπου του επιτρόπου Όλι Ρεν.

Όπως διευκρίνισε, η Λισαβόνα δεν έχει καταθέσει επίσημο αίτημα για προσφυγή της στον μηχανισμό, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει διαβούλευση για άλλους τρόπους συνδρομής.

Τα σενάρια για προσφυγή της Πορτογαλίας στο μηχανισμό αναζωπυρώθηκαν έπειτα από την κατακόρυφη άνοδο των επιτοκίων των 10ετούς διάρκειας κρατικών ομολόγων της. Η ραγδαία αυτή άνοδος οφείλεται στην απώλεια εμπιστοσύνης που εξέφρασαν οι αγορές στην πορτογαλική οικονομία έπειτα από την απόρριψη των μέτρων λιτότητας στις 23 Μαρτίου, που προκάλεσαν την πτώση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης μειοψηφίας του Ζοζέ Σόκρατες.

Αργότερα σήμερα η Πορτογαλία αναμένεται να επιχειρήσει να διαθέσει στην αγορά ομόλογα εξάμηνης και ετήσιας απόδοσης, ύψους 1 δισ. ευρώ, με τις αγορές να παρατηρούν με στενό ενδιαφέρον την πορεία και το αποτέλεσμα της πώλησής τους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα