Οικονομικό σοκ 4% του ΑΕΠ θα προβλέπουν τα stress tests

Τετάρτη, 06 Απριλίου 2011 17:27
UPD:17:40

Σε οικονομική ανάπτυξη χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες θα εξετάσουν τις αντοχές των τραπεζών τα πανευρωπαϊκά τεστ προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests), όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ), Thomas Huertas σε συνέντευξη Τύπου στο Δουβλίνο.

Τα ερωτηματολόγια που απέστειλε η ΕΒΑ στις τράπεζες ζητούν από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να τρέξουν σενάρια οικονομικής ύφεσης 0,5% το 2011 στην ευρωζώνη και πτώση των μετοχών κατά 15%.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΒΑ δεν ανέφερε τις ακριβείς προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη στο κύριο και το αντίξοο σενάριο. Διαβεβαίωσε όμως ότι τα τεστ θα είναι αξιόπιστα.

«Θα πρόκειται για ένα αρκετά αρνητικό σενάριο, κατά την άποψή μας», είπε και πρόσθεσε: «Θα θεσμοθετήσουμε αυστηρή διαδικασία αμοιβαίου ελέγχου (peer review) για να διασφαλίσουμε ότι το αντίξοο σενάριο θα συνεπάγεται αυξημένη πιθανότητα χρεωκοπίας με μεγαλύτερες ζημίες».

Σημειώνεται ότι τα τεστ κοπώσεως του 2010 θεωρήθηκαν αποτυχημένα από τις αγορές γιατί δεν τα πέρασαν μόλις επτά τράπεζες σε όλη την Ευρώπη.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα