H Eλλάδα θα επιλύσει το πρόβλημα χρέους χωρίς αναδιάρθρωση εκτιμά ο ευρωπαίος Επίτροπος Ολι Ρεν.
H Eλλάδα θα επιλύσει το πρόβλημα χρέους χωρίς αναδιάρθρωση εκτιμά ο ευρωπαίος Επίτροπος Ολι Ρεν.
«Συνεχίζουμε να αποκλείουμε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Υπάρχει ένα πειστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης το οποίο και υλοποιείται», δήλωσε ο κ. Ρεν.
«Για την Ελλάδα λέω ότι υπάρχει ένα σχέδιο το οποίο έχει εγκριθεί από τη διεθνή κοινότητα και τα όργανα της ΕΕ. Αυτό το σχέδιο υλοποιούμε τώρα», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, απαντώντας σε ερωτήσεις για τα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
«Η Ελλάδα υλοποιεί ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας και βρίσκεται στο σωστό δρόμο», σχολίασε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Επισήμανε ακόμη ότι στην παρούσα φάση δεν μπορεί να εκτιμηθεί εάν η πρόσφατη απόφαση για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων επαρκεί για να τεθεί υπό έλεγχο το ελληνικό χρέος.
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
«Παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις. Οι οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα δεν είναι μόνον θετικές. Οι υπεύθυνοι έχουν όμως απόλυτη επίγνωση της κατάστασης».
Παράλληλα, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ εξέφρασε αμφιβολίες αν το πακέτο των 110 δισ. για τη διάσωση της Ελλάδας θα είναι επαρκές για να βγει η χώρα και πάλι στις αγορές για την εξυπηρέτηση του χρέους της.
«Εάν θα είναι επαρκές και τι θα γίνει στη συνέχεια, πρέπει να το παρακολουθήσει κανείς με προσοχή», είπε ο κ. Σόιμπλε στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, το περασμένο Σάββατο, στην Ουγγαρία.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Ανχελ Γκουρία δήλωσε πως η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να αποπληρώσει τους κατόχους των ομολόγων της και αυτό θα ήταν δυνατό να γίνει με μία επιμήκυνση του χρέους, που δεν θα θεωρείται χρεοκοπία. «Το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας είναι πολύ επώδυνο και αν μία επιμήκυνση των πληρωμών είναι κάτι που απαιτείται για να μπορέσουν να είναι αποτελεσματικές οι δύσκολες πολιτικές, τότε αυτό πρέπει να γίνει» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg.
Spiegel: Σκέψεις στην ΕΕ για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
Εν τω μεταξύ, στο σημερινό του φύλλο το περιοδικό Spiegel γράφει ότι η τελευταία ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ για τη δυνατότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει αυτοδύναμα το χρέος της καταλήγει σε «συμπεράσματα-συναγερμό».
Διαπιστώνει επίσης ότι η οικονομία της χώρας συρρικνώνεται πολύ περισσότερο από όσο αρχικά αναμένονταν. «Το πρόγραμμα εξυγίανσης βρίσκεται σε καθοριστική φάση», καθώς πέραν της ύφεσης υπολείπεται και στο σκέλος των εσόδων.
Υπό το πρίσμα αυτό, σύμφωνα με το περιοδικό, ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών έθεσαν επιφυλακτικά το θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας. «Δεν προτίθεμαι να συζητήσω επ' αυτού», ήταν η κατηγορηματική απάντηση του προέδρου της ΕΚΤ, ο οποίος είπε ότι «επαπειλείται απώλεια της αξιοπιστίας ολόκληρης της ευρωζώνης».
Σύμφωνα με το Spiegel «ο κ. Σόιμπλε και ορισμένοι ομόλογοί του οργίζονται όλο και περισσότερο με τον κ. Τρισέ». Κατά το περιοδικό, ο κ. Τρισέ αρνείται κατηγορηματικά αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, διότι αυτό θα μειώσει και τα κέρδη της ΕΚΤ λόγων των ελληνικών ομολόγων που κατέχει, και αυτό δεν το θέλει ο κ. Τρισέ την τελευταία χρονιά της θητείας του.
Λ. Παπαδήμος: Όχι σε αναδιάρθρωση με περικοπή χρέους
Κατά της αναδιάρθρωσης χρέους, εφόσον αυτή προβλέπει περικοπή (haircut) χρέους για τους ομολογιούχους, τάχθηκε ο οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης Λουκάς Παπαδήμος.
Εκτίμησε παράλληλα ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010 θα αναθεωρηθεί επί τα χείρω σε επίπεδα άνω του 10% του ΑΕΠ.
Σε δηλώσεις του από την Ουάσιγκτον, ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα της Ελλάδας δεν είναι να αναδιαρθρώσει το χρέος της, αλλά να εφαρμόσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης έτσι ώστε να μπορέσει να εξυπηρετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις μέσα στους χρόνους που προβλέπονται.
Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για το οριστικό ύψος του ελλείμματος του 2010, ο Παπαδήμος είπε: «Δεν γνωρίζω το τελικό νούμερο αλλά νομίζω ότι θα είναι πάνω από το 10 (% του ΑΕΠ)».
«Νομίζω ότι αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος του (δημοσιονομικού) προβλήματος, είναι καλύτερο τα επιπλέον διορθωτικά μέτρα να ληφθούν σύντομα, παρά αργότερα», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Εκτιμήσεις για έλλειμμα άνω του 10% το 2010
To δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2010 θα αναθεωρηθεί πάνω από το 10% του ΑΕΠ, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να λάβει επιπλέον διορθωτικά μέτρα, δήλωσε στο Reuters την Πέμπτη αξιωματούχος που πρόσκειται στην τρόικα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες εκτιμήσεις της κυβέρνησης, το περυσινό έλλειμμα έκλεισε στο 9,4% του ΑΕΠ, με την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ να το εκτιμούν ελαφρώς υψηλότερα, στο 9,6%. Ο αρχικός στόχος ήταν για έλλειμμα 8% του ΑΕΠ.
«Είναι σαφώς πάνω από το 10%», δήλωσε ο αξιωματούχος που πρόσκειται στην τρόικα μετά τις συζητήσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές της κατά τη διάρκεια επίσκεψης κλιμακίου επιθεωρητών στη χώρα αυτήν την εβδομάδα.
«Ανεξάρτητα από το αν το τελικό νούμερο θα είναι 10,2, 10,5 ή κάπου εκεί, σε κάθε περίπτωση θα χρειαστούν ενέργειες εξαιτίας των επιπτώσεων (της αναθεώρησης)», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Σε ερώτηση σχετικά με τα δημοσιεύματα που φέρουν το έλλειμμα στο 10,4%- 10,7% του ΑΕΠ, το στέλεχος δήλωσε: «Σε αυτό ακριβώς το μέγεθος βρισκόμαστε τώρα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., αλλά το υπουργείο (Οικονομικών) πιστεύει ότι μπορεί να διαμορφωθεί χαμηλότερα».
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε στο Reuters στο περιθώριο συνεδρίου στην Ιταλία την Παρασκευή, ότι το έλλειμμα θα είναι υψηλότερο από την αρχική εκτίμηση, χωρίς να δώσει όμως συγκεκριμένη πρόβλεψη.
Αναδιάρθρωση «βλέπουν» τα μεγαλύτερα γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα
«Σε ό,τι αφορά την Έλλάδα, θα υπάρξει αναδιάρθρωση», εκτιμά ο Kai Carstensen, επιτελής του οίκου ερευνών Ifo, κατά την παρουσίαση του κοινού, εαρινού πορίσματος των ινστιτούτων.
Το χρέος της Ελλάδας συνεχίζει να διογκώνεται με γοργούς ρυθμούς και έχει φτάσει σε ύψος που είναι πια εξαιρετικά δύσκολο να αποπληρωθεί στο σύνολό του, είπε ο Carstensen. Ο ανάλογος κίνδυνος για Ιρλανδία και Πορτογαλία είναι σαφώς χαμηλότερος, συμπλήρωσε.
Στο πόρισμά τους, τα γερμανικά ινστιτούτα τάσσονται υπέρ της υιοθέτησης ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού πτώχευσης, με σαφή πρόβλεψη για τη συμμετοχή ιδιωτών ομολογιούχων.
Πηγή: Reuters