Κοντά στα υψηλότερα 2,5 ετών το αργό

Δευτέρα, 11 Απριλίου 2011 07:35

Γύρω στα 113 δολ. το βαρέλι διαπραγματεύθηκαν τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου της Δευτέρα για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2008, εν μέσω ανησυχιών για τις προμήθειες, ενώ το ευρώ ανατιμήθηκε μετά την αύξηση των προσδοκιών για νέα άνοδο των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τον Ιούλιο.

Η επέκταση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και η υποτίμηση του δολαρίου έδωσαν νέα ώθηση στην αγορά πετρελαίου με το μπρεντ να πλησιάζει τα 127 δολ. το βαρέλι πριν υποχωρήσει ελάχιστα εν μέσω προσδοκιών για συμφωνία ειρήνευσης στη Λιβύη.

Οι ασιατικές μετοχές – εκτός Ιαπωνίας – σημείωσαν άνοδο, διευρύνοντας τα κέρδη των τριών τελευταίων εβδομάδων με τις κινεζικές και τις αυστραλιανές, να οδηγούν την άνοδο του περιφερειακού δείκτη.

Το αδύναμο δολάριο και τα θετικά εμπορικά στοιχεία από την Κίνα ώθησαν υψηλότερα τις τιμές των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής και τον δείκτη Reuters-Jefferies CRB στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2008.

Στο London Metal Exchange (LME) ο χαλκός σημείωσε άνοδο 0,3% φθάνοντας στα 9.905 δολ. ο τόνος, διευρύνοντας τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας μετά τα στοιχεία στην Κίνα για αύξηση 30% των εισαγωγών χαλκού τον μήνα. Ο κασσίτερος αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Ο χρυσός αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, ενώ το ασήμι άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα 31 ετών, υπερβαίνοντας τα 41 δολ. η ουγγιά.

Στις αγορές συναλλάγματος, το ευρώ αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 15 μηνών έναντι του δολαρίου, φθάνοντας κοντά στο 1,4488, και ανοίγοντας τον δρόμο για τα υψηλά επίπεδα του 1,4582, στα οποία αναρριχήθηκε τον Ιανουάριο του 2010, καθώς πολλαπλασιάστηκαν οι προσδοκίες, ότι, η ΕΚΤ θα αυξήσει και πάλι τα επιτόκια τον Ιούλιο κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας.

ΠΗΓΗ: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα