Νέο ρεκόρ για τον χρυσό

Δευτέρα, 11 Απριλίου 2011 08:16

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ αναρριχήθηκε ο χρυσός για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, τη Δευτέρα, εν μέσω προσδοκιών ότι περαιτέρω υποτίμηση του δολαρίου των ΗΠΑ οδηγεί τους επενδυτές στην αγορά του πολύτιμου μετάλλου, με συναλλαγές ρεκόρ, οι οποίες ώθησαν το ασήμι στα υψηλότερα επίπεδα πλέον των τριών δεκαετιών.

Η τιμή σποτ του χρυσού διαμορφώθηκε στα 1.472,80 δολ. η ουγγιά στις 11:35 μ.μ. ώρα Σύδνεϋ, έχοντας αναρριχηθεί έως τα 1.476,21 δολ. καθώς το ευρώ ανατιμήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 15 μηνών έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ.

Ο χρυσός, από τα τέλη του Ιανουαρίου, έχει σημειώσει άνοδο πλέον του 10%, εξ αιτίας της πολιτικής αστάθειας και της κρίσης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Το μπρεντ υποχώρησε κάτω από τα 126 δολ. μετά την ανακοίνωση της Αφρικανικής Ενωσης, ότι, ο Μουαμάρ Καντάφι απεδέχθη την πρόταση για «χάρτη πορείας» προκειμένου να μπει τέλος στον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης παύσης του πυρός στο χώρα της Βόρειας Αφρικής.

Η τιμή σποτ για το ασήμι αναρριχήθηκε έως τα 41,51 δολ. η ουγγιά, τα υψηλότερα επίπεδα 31 ετών.

Το γιέν διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα τη Δευτέρα, ενώ το ευρώ διεύρυνε την άνοδό του στα υψηλότερα επίπεδα 15 μηνών, γύρω στο 1,4488 δολ., ανοίγοντας τον δρόμο για το 1,4582 δολ., επίπεδα στα οποία ανατιμήθηκε τον Ιανουάριο του 2010.

Την εβδομάδα που πέρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αύξησε στη συνεδρίασή της τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, σηματοδοτώντας την πρόθεσή της για περαιτέρω αυξήσεις, σε αντίθεση με την Federal Reserve και την Bank of Japan, που αναμενόταν να διατηρήσουν τα επιτόκια κοντά στο μηδέν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Στις ΗΠΑ τα συμβόλαια του χρυσού για τον Ιούνιο διατηρήθηκαν σταθερά στα 1.474,2 δολ. η ουγγιά μετά την αναρρίχησή τους στα επίπεδα ρεκόρ των 1.478 δολ. η ουγγιά.

ΠΗΓΗ: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • XAUUSDFIX



Σχολιασμένα