Πιστοποιητικά αξιοπλοΐας από τον Ελληνικό Νηογνώμονα για όλα τα σκάφη εθνικής νομοθεσίας

Δευτέρα, 11 Απριλίου 2011 19:25

Τη σύμβαση με την οποία δίνεται η δυνατότητα στον ελληνικό νηογνώμονα να εκδίδει πιστοποιητικά αξιοπλοΐας σε όλων των ειδών τα σκάφη εθνικής νομοθεσίας για 18 μήνες υπέγραψε ο Νηογνώμονας και το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας.

Η σύμβαση προβλέπει επίσης την υποβολή μέσα σε έξι μήνες αίτησης από πλευρά νηογνώμονα προκειμένου να περάσει νέα επιθεώρηση από την ΕΜΣΑ(Ευρωπαϊκή Επιτροπή Θαλάσσιας Ασφάλειας).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από τον ελληνικό νηογνώμονα να συμμορφωθεί πλήρως στις απαιτήσεις των κοινοτικών οδηγιών προκειμένου να μπορεί να εκδίδει πιστοποιητικά αξιοπλοϊας για τα ποντοπόρα πλοία. Επίσης ο ελληνικός νηογνώμονας από τον Αύγουστο του 2010, όπου εκκρεμούσε η συμμόρφωσή του στις παρατηρήσεις της Ε.Ε., δεν μπορούσε να εκδίδει πιστοποιητικά πλοίων εθνικής νομοθεσίας μετά από εγκύκλιο των ελληνικών αρχών.

Με την υπογραφή της σύμβασης ο Νηογνώμονας θα μπορεί να εκδίδει πιστοποιητικά αξιοπλοϊας στους ιδιοκτήτες περίπου 4.000 τουριστικών σκαφών και 1.000 άλλων σκαφών διαφόρων ειδών, όπως ρυμουλκά, ξύλινα και πλαστικά επιβατηγά που εκτελούν εθνικούς πλόες, αλιευτικά κάτω των 24 μέτρων και φορτηγά κάτω των 500 κόρων.

Η ΕΜΣΑ έχει ζητήσει από τον ελληνικό νηογνώμονα να καλύψει έξι παρατηρήσεις που του έχουν δοθεί, προκειμένου να του δοθεί το «πράσινο φως» και να μπορεί να επιθεωρεί και τα υπόλοιπα ποντοπόρα πλοία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα