ΙΕΑ: Οι υψηλές τιμές πετρελαίου πλήττουν τη ζήτηση

Τρίτη, 12 Απριλίου 2011 13:56

Οι υψηλές τιμές του «μαύρου χρυσού» έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τη ζήτηση ενέργειας, υπογραμμίζει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας στη μηνιαία έκθεσή της για την αγορά πετρελαίου.

Οι υψηλές τιμές του «μαύρου χρυσού» έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τη ζήτηση ενέργειας, υπογραμμίζει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) στη μηνιαία έκθεσή της για την αγορά πετρελαίου.

«Η ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου δείχνει σημάδια επιβράδυνσης τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας των πολύ υψηλών τιμών», αναφέρει η ΙΕΑ.

Η υπηρεσία διατήρησε αμετάβλητη πάντως την εκτίμησή της για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης το 2011 κατά 1,6%, ή 1,4 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία της για ελλείψεις στην τροφοδοσία. Όπως αναφέρει στην έκθεσή της, η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε περίπου κατά 700.000 βαρέλια την ημέρα το Μάρτιο εξαιτίας των εχθροπραξιών στη Λιβύη.

«Υποθετικά μιλώντας, αν η παγκόσμια προσφορά παρέμενε στα επίπεδα του Μαρτίου για το υπόλοιπο του 2011, τα αποθέματα του ΟΟΣΑ θα μπορούσαν να υποχωρήσουν σε χαμηλά σχεδόν πέντε ετών μέχρι το Δεκέμβριο», τονίζει η ΙΕΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα