Νέο μοντέλο περιβαλλοντικής αδειοδότησης επιχειρήσεων

Τρίτη, 12 Απριλίου 2011 17:58

Νέο μοντέλο αδειοδότησης των επιχειρήσεων, σε ό,τι αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της δράσης τους, προανήγγειλε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοΐδης.

Νέο μοντέλο αδειοδότησης των επιχειρήσεων, σε ό,τι αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της δράσης τους, προανήγγειλε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, έκανε γνωστό ότι το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί μετά το Πάσχα και θα απλοποιεί σημαντικά, ειδικά τη διαδικασία χορήγησης αδειών για την άσκηση τεχνικών επαγγελμάτων και τη μεταποιητική δραστηριότητα.

«Από τη λογική του "πρώτα ελέγχω και μετά αδειοδοτώ", περνάμε στο μοντέλο του "πρώτα αδειοδοτώ και μετά ελέγχω", τουλάχιστον για τις δραστηριότητες χαμηλής περιβαλλοντικής όχλησης», ανέφερε.

Για τις μεσαίας περιβαλλοντικής όχλησης επιχειρήσεις προβλέπεται η καταβολή εγγυητικών επιστολών εκ μέρους των επιχειρήσεων για την αδειοδότησή τους, με τον έλεγχο να πραγματοποιείται μετά από αυτήν, ενώ για τις υψηλής όχλησης μονάδες, το σύστημα θα εξακολουθεί να λειτουργεί όπως σήμερα.

Απαντώντας σε τοποθετήσεις βουλευτών σχετικά με τη διαχείριση των σκουπιδιών και τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών στην Κερατέα και στη Φυλή, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε πως καταβάλλονται προσπάθειες για την ένταξη των έργων διαχείρισης αποβλήτων στο ΕΣΠΑ.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε και στη διαμόρφωση και υλοποίηση εντός του τρέχοντος έτους, του σχεδίου δράσης “Business Friendly Greece” («Επιχειρηματικά Φιλική Ελλάδα»), για την άρση των 30 πλέον σημαντικών θεσμικών εμποδίων, που αποθαρρύνουν ή παρεμποδίζουν την επιχειρηματικότητα, εκ των οποίων τα 10 αφορούν τις αδειοδοτήσεις. «Άνω των δέκα δράσεων, έχουν σαν αντικείμενο ζητήματα που αφορούν άμεσα ή έμμεσα το περιβάλλον», διευκρίνισε.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Γιάννης Αμοιρίδης (ΠΑΣΟΚ) διαπίστωσε μεγάλα κενά στο σύστημα ελέγχου των εγκαταστάσεων βιομηχανικών καθαρισμών και πρότεινε να θεσπιστούν επιπλέον κίνητρα για τη λειτουργία των επιχειρήσεων σε φιλοπεριβαλλοντική κατεύθυνση.

Αντίστοιχα, η Τόνια Αντωνίου (ΠΑΣΟΚ) ζήτησε από τον υπουργό να επιμεληθεί τη διαχείριση των περιβαλλοντικών ελέγχων, σημειώνοντας πως οι πολίτες αντιδρούν στην εγκατάσταση ΧΥΤΥ στους τόπους διαμονής τους, έχοντας δικαιολογημένη καχυποψία για τον τρόπο λειτουργίας του κράτους.

Νέο πλαίσιο κυρώσεων για όσους εκ συστήματος μολύνουν το περιβάλλον, ζήτησε ο Κώστας Καρτάλης (ΠΑΣΟΚ), καταγγέλλοντας πως «κάποιες από τις επιχειρήσεις που επανειλημμένα έχει διαπιστωθεί ότι μολύνουν την λίμνη Κάρλα, συνεχίζουν να επιδοτούνται από το υπουργείο Περιβάλλοντος».

Ζήτημα διαχείρισης των σκουπιδιών έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (ΝΔ), ενώ ο Σταύρος Καλογιάννης (ΝΔ), προέτρεψε την κυβέρνηση να μη μεταβιβάσει στα βιομηχανικά επιμελητήρια την ευθύνη περιβαλλοντικής αδειοδότησης των επιχειρήσεων, κάτι το οποίο ο υπουργός Ανάπτυξης διέψευσε στη συνέχεια.

Η Ηρώ Διώτη (ΣΥΡΙΖΑ) εξέφρασε την ανησυχία της για μια γενικευμένη “fast track λογική στην περιβαλλοντική νομοθεσία», ενώ ο Παύλος Μαρκάκης (ΛΑΟΣ), μεταξύ άλλων, έλεγξε την κυβέρνηση για τη διαφαινόμενη αδυναμία απορρόφησης πόρων του ΕΣΠΑ.

Τέλος, ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) κατηγόρησε το υπουργείο Ανάπτυξης για τις περιβαλλοντικές του προτεραιότητες, αντιπροτείνοντας κινήσεις για την ενίσχυση της αντισεισμικής προστασίας των σχολείων και των νοσοκομείων. «Θα δω πολύ σύντομα πώς θα πρέπει να οργανώσουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα» απάντησε ο Μ. Χρυσοχοΐδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα