Η ελληνική κυβέρνηση είναι κατά της αναδιάρθρωσης χρέους επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας σήμερα το πρωί σε συνέδριο των Financial Times στην Αθήνα.
«Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι μια θέση με την οποία η κυβέρνηση δεν συντάσσεται», ξεκαθάρισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Αναφερόμενος στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής για την περίοδο 2012-2015, το οποίο προβλέπει παρεμβάσεις ύψους 23 δισ. ευρώ, ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι η υλοποίησή του δεν μπορεί να γίνει χωρίς περιορισμό του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο, περιορισμό των ελλειμμάτων στις ΔΕΚΟ και στοχευμένες κοινωνικές παροχές.
Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ούτε οριζόντιες αυξήσεις σε φορολογικούς συντελεστές.
Μιλώντας για το πρόγραμμα αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, έδωσε έμφαση σε τομείς υποδομών, όπως στα λιμάνια, καθώς και στους τομείς της ενέργειας και των τυχερών παιχνιδιών, όπου η κρατική συμμετοχή μπορεί να μειωθεί, χωρίς να απεμποληθεί το δημόσιο συμφέρον και οι στρατηγικές συμμετοχές.
Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι βρισκόμαστε στη μέση μιας βαθιάς ύφεσης. Το τελευταίο τρίμηνο του 2010 ήταν το χειρότερο, ανέφερε ο υπουργός και εκτίμησε ότι το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2011 η ανάπτυξη θα προχωρήσει με θετικούς ρυθμούς.
Ο ΥΠΟΙΚ έθεσε ως στόχους τη δημιουργία μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων και τους υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς που θα προκύψουν μέσα από την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών.
«Είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί σε μία δυνατή οικονομία. Η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή από την κρίση και οι Έλληνες πιο σίγουροι. Δεν πρόκειται να αλλάξουμε τον δρόμο που ακολουθούμε», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν θα ήταν σε θέση να επιστρέψει στις αγορές εάν ανάγκαζε τους ομολογιούχους να δεχθούν «κούρεμα», αρνούμενος να συμμετάσχει στην όποια συζήτηση για εθελοντική αναδιάρθρωση.
«Η απώλεια της εμπιστοσύνης που θα προέκυπτε θα σήμαινε τον αποκλεισμό μας από τις αγορές για μεγάλο διάστημα», αναφέρει. «Το κόστος θα είχε τελικά αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία, ενώ ίσως να υπήρχε και μετάδοση των προβλημάτων. Όλοι αυτοί οι λόγοι δεν καθιστούν την αναδιάρθρωση χρέους επιθυμητή για την Ελλάδα».
Γ. Πεταλωτής: Αρνούμαστε κάθε συζήτηση για αναδιάρθρωση
«Ακολουθούμε συγκεκριμένο σχέδιο, απορρίπτουμε την αναδιάρθρωση και το έχουμε εξηγήσει κατά κόρον σε όλα τα επίπεδα, όλα τα υπόλοιπα είναι στο πλαίσιο των συζητήσεων και των αναλύσεων που γίνονται», διαμήνυσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.
Ερωτηθείς σχετικά αναφορές του συνεργάτη του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου ότι δεν είναι απαραίτητο το «κούρεμα», αλλά ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια επιμήκυνση στο χρόνο αποπληρωμής του χρέους συνολικά, με ταυτόχρονη μείωση επιτοκίων, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «οι συνεχείς συζητήσεις που γίνονται για την κρίση και ποιου δρόμου θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε, είναι τόσο συχνό φαινόμενο που δεν θα σχολιάζω».
Διευκρίνισε πάντως ότι ο κ. Παπαδήμος δεν μιλά για αναδιάρθρωση και τόνισε ότι υπάρχει η επίσημα εκφρασμένη πολιτική άποψη και υλοποίηση της κυβέρνησης.
ΝΔ: Παγκόσμιο πρότυπο αναξιοπιστίας η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ
Με αφορμή την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι αναβάλλει την ψήφιση νέων μέτρων για τις αρχές Ιουνίου, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε ότι «έτσι μπορεί να βοηθήσει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να κάνουν Πάσχα στις περιφέρειές τους, όμως η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση δεν αναθεωρεί, απλώς αναβάλλει τα επώδυνα».
Όπως είπε, η κυβέρνηση δεν πήρε μέτρα όταν έπρεπε, δεν δανείστηκε φθηνά όταν μπορούσε, σταμάτησε τις αποκρατικοποιήσεις που είχε δρομολογήσει η ΝΔ, κατήργησε τον αναπτυξιακό νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης, ακύρωσε τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους και ενώ, αύξησε φόρους και μείωσε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, κινήθηκε «με ρυθμούς χελώνας» σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές.
«Δηλαδή η κυβέρνηση Παπανδρέου στα επώδυνα γίνεται λαγός και στις μεταρρυθμίσεις μεταμορφώνεται σε χελώνα», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Σε ελάχιστο χρόνο η κυβέρνηση Παπανδρέου έσπασε όλα τα αρνητικά ρεκόρ. Αποτελεί παγκόσμιο αρνητικό πρότυπο αναξιοπιστίας, υποκρισίας και αναποτελεσματικότητας».
Αλέκα Παπαρήγα: Η χρεοκοπία της χώρας έχει αρχίσει
«Η χρεοκοπία της Ελλάδας έχει αρχίσει, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί», εκτίμησε η γενική γραμματέας τη ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τα νέα μέτρα. Όπως επεσήμανε, οι προβλέψεις του Κομμουνιστικού Κόμματος για την κρίση επιβεβαιώθηκαν και οι ταξικοί στόχοι του μνημονίου έχουν πετύχει, αφού έχουν δρομολογηθεί και δρομολογούνται όλα τα μέτρα και οι αναδιαρθρώσεις που προβλέπει. «Το βασικό αποτέλεσμα της κρίσης», τόνισε, «είναι η καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων, πρώτα από όλα της εργατικής δύναμης με την μορφή της μαζικής ανεργίας ή της υποαπασχόλησης, η απαξίωση με τη μορφή μείωσης μισθών και συντάξεων, καθώς και η απώλεια κοινωνικών παροχών και υπηρεσιών».
Η κρίση θα κρατήσει πολύ περισσότερο απ΄ ό,τι λεγόταν από τα κυβερνητικά στόματα και η ανάκαμψη θα είναι αδύνατη αφού θα συνοδεύεται από εκτεταμένη ανεργία, πληθωρισμό και φτώχεια, προειδοποίησε η κ. Παπαρήγα, τονίζοντας πως «τα αντιλαϊκά μέτρα που πάρθηκαν στο όνομα της κρίσης θα παραμείνουν, θα προστίθενται και νέα με το ψεύτικο επιχείρημα ότι έτσι η χώρα δεν θα ξαναζήσει κρίση». Η νέα κρίση που θα έρθει, θα είναι ακόμα πιο οξυμένη, προέβλεψε.
Καταλήγοντας η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσε το λαό να παλέψει για την αποτυχία του Μνημονίου και κάθε συμφωνίας στα πλαίσια της ΕΕ. «Πρέπει να αποτύχουν οι στόχοι των επιχειρηματικών μεγαθηρίων, των μονοπωλίων, των κυβερνήσεων που δουλεύουν εντατικά για τα συμφέροντα της αστικής τάξης», διεμήνυσε και χαρακτήρισε μονόδρομο τη ρήξη και την αποδέσμευση από την Ε.Ε..
ΛΑ.Ο.Σ.: Μέρα με τη μέρα αυξάνεται η ταχύτητα πρόσκρουσης
«Η πολιτική Παπανδρέου- Παπακωνσταντίνου οδηγεί τη χώρα σε έναν τοίχο. Το δυστύχημα είναι ότι κάθε μέρα αυξάνεται και η ταχύτητα πρόσκρουσης», παρατήρησε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. Αϊβαλιώτης.
Αλέξης Τσίπρας: Τα νέα μέτρα είναι η αποτυχία του μνημονίου
Τα νέα μέτρα είναι η αποτυχία του μνημονίου και της πολιτικής της κυβέρνησης, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι το μνημόνιο έχει τελειώσει και μαζί του όσοι το επέβαλαν στον ελληνικό λαό.
«Μέχρι στιγμής έχουν επιβάλει μέτρα 8 δις και έχουν κόψει μισθούς, συντάξεις, κλείνουν νοσοκομεία, κλείνουν σχολεία, διαλύεται η κοινωνική συνοχή. Και τώρα μας ετοιμάζουν τρεις φορές περισσότερα μέχρι το 2015», παρατήρησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να εξωραΐσει την κατάσταση για να πείσει τους βουλευτές της, δεν πείθει πια την ελληνική κοινωνία», εκτίμησε για να προσθέσει στη συνέχεια: «Είναι απαραίτητο να αλλάξουμε ρότα. Κι ένας νέος συνασπισμός εξουσίας που θα απεμπλέξει τη χώρα από το μνημόνιο της καταστροφής, θα προχωρήσει στην αναδιανομή του πλούτου και στην επιθετική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με διαγραφή μεγάλου μέρους του, μπορεί να δώσει λύση και προοπτική ελπίδας σ΄ αυτόν τον τόπο».
Φ.Κουβέλης: Η χώρα οδηγείται σε αδιέξοδο
«Η χώρα δεν έχει προοπτική ανάπτυξης, διότι η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική ανάπτυξης», σχολίασε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης. «Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων βρίσκεται σε ύπνωση, την ώρα που η ανεργία καλπάζει και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν. Από το ΕΣΠΑ δεν έχουν απορροφηθεί ούτε καν στοιχειωδώς τα κονδύλια που αφορούν στην κοινωνική στήριξη, δηλαδή στη στήριξη των ανέργων και της απασχόλησης», σημείωσε ο κ. Κουβέλης, εκτιμώντας ότι η χώρα οδηγείται σε αδιέξοδο με ευθύνη της κυβέρνησης.