Ταχύτερη ανάπτυξη της οικονομίας της Γερμανίας το α' τρίμηνο

Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2002 12:15
UPD:12:21

Με ταχύτερο, από ότι αναμένετο, ρυθμό αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους η γερμανική οικονομία, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Εντούτοις, όπως σημειώνουν οι Financial Times, η υπ'αριθμόν ένα οικονομία της ευρωζώνης παρέμεινε «χαλιναγωγημένη», καθώς αγωνίζεται να αποκτήσει ορμή μετά την ύφεση κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2001.

Το γερμανικό ΑΕΠ σημείωσε αύξηση σε ποσοστό 0,3% σε σχέση με το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2002, ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης στο πρώτο τρίμηνο αναθεωρήθηκαν προς τα άνω (σε 0,3% από 0,2%).

Στις αρχές της εβδομάδας, η Bundesbank γνωστοποίησε την εκτίμησή της, η οποία έκανε λόγο για αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ σε ποσοστό 0,25% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, ελάχιστα πάνω από την κατά 0,2% αύξηση, που είχε σημειωθεί σε αυτό το χρονικό διάστημα. Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προέβη στην εκτίμηση πως τα στοιχεία, τα οποία ανακοινώθηκαν, παρέχουν ένδειξη στην κατεύθυνση επιτάχυνσης της ανάπτυξης στο δεύτερο εξάμηνο του 2002 και πως οι πλημμύρες, που καταφέρουν ισχυρά πλήγματα στο ανατολικό τμήμα της χώρας, δεν αναμένεται να έχουν, συνολικά, ανασταλτική επίδραση.

Παρ' όλα αυτά, οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η κορυφαία ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται ακόμη στα πρώτα στάδια της ανάκαμψης, ενώ επισημαίνουν πως περιορισμένες είναι και οι προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο του 2002.

Τον Ιούλιο, ο στενά παρακολουθούμενος δείκτης του ινστιτούτου Ifo του Μονάχου για την εμπιστοσύνη των Γερμανών επιχειρηματιών σημείωσε απότομη πτώση στο 89,9 από 91,3 τον Ιούνιο. Οι δείκτες μελλοντικών προσδοκιών έχουν εξασθενήσει και παρά το γεγονός ότι η δραστηριότητα ανοικοδόμησης των περιοχών, που πλήγησαν από τις πλημμύρες αναμένεται να δώσει ώθηση, η επίδρασή της δε θα φανεί πριν το τέταρτο τρίμηνο του έτους που διανύουμε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα