H προηγούμενη εβδομάδα κύλησε σχετικά ήρεμα για το ελληνικό χρηματιστήριο παρά τις έντονες ανησυχίες για τα δημοσιονομικά της χώρας, με μεταβλητότητα αλλά και μια τεχνικής φύσεως αντίδραση μετά από 7 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, αναφέρει η Merit ΧΑΕΠΕΥ στο εβδομαδιαίο σχόλιό της.
Από τεχνική άποψη δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα από την προηγούμενη εβδομάδα, με τη βραχυπρόθεσμη στήριξη να τοποθετείται στις 1480 μονάδες και την αντίσταση στις 1550 μονάδες.
Η χρηματιστηριακή σημειώνει πάντως ότι οι χαμηλοί τζίροι και η εναλλαγή πτωτικών με θετικές συνεδριάσεις δεν βοηθούν στην εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς.
Όπως τονίζει η Merit στο σχόλιό της, η εβδομάδα αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς την Πέμπτη παρουσιάζεται στο Υπουργικό Συμβούλιο και την Παρασκευή παρουσιάζεται επίσημα το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο εξυγίανσης των δημοσιονομικών που θα περιλαμβάνει νέα μέτρα και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Τα μέτρα που θα ληφθούν αυτή τη φορά και εν ολίγοις αναμένεται να περιλαμβάνουν περικοπές δαπανών ύψους 14 δισ. ευρώ και αύξηση εσόδων κατά 9 δισ. ευρώ με ορίζοντα τριετίας, πρέπει να είναι περισσότερο αποδοτικά από κάθε άλλη φορά καθώς οι αποκλίσεις εσόδων και ελλείμματος είναι ανησυχητικές.
Συγκεκριμένα, η υστέρηση των εσόδων κατά 1,38 δισ. ευρώ και η υπέρβαση των δαπανών κατά 156 εκατ. ευρώ οδηγούν σε μια απόκλιση του προϋπολογισμού κατά 1,53 δισ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2011. Παράλληλα, το αναθεωρημένο έλλειμμα για το 2010 φαίνεται ότι κλειδώνει στο 10,6%.
Τα μέτρα που καλείται να λάβει η χώρα για την περίοδο 2012-2015, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου θα βελτιώσουν την κατάσταση αλλά αναμένεται να δράσουν υπέρ της ύφεσης, τη στιγμή που δεν λείπουν οι μελέτες που μιλάνε για ύφεση και για το 2012 στην Ελλάδα, εκτιμά η χρηματιστηριακή.
Σημειώνει επίσης ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που θα είναι αρκετά επιθετικό με σκοπό έσοδα 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2013, συγκεντρώνει εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον, χρηματιστηριακό και μη.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι εμπλεκόμενες μετοχές σε σενάρια αποκρατικοποιήσεων έχουν υπεραποδώσει σε σχέση με το Γενικό Δείκτη κατά το τελευταίο δίμηνο. Συγκεκριμένα, ενώ ο Γενικός Δείκτης έχει χάσει το 12% της αξίας του περίπου από τις 18/2 όταν και σημείωσε το υψηλότερο κλείσιμο οκταμήνου (1715 μονάδες) μέχρι και την Τρίτη, τα χαρτιά με κρατικές συμμετοχές τα έχουν πάει πολύ καλύτερα. Ενδεικτικά η Merit αναφέρει τις εξής: η ΕΥΑΘ (+7,5%), ο ΟΛΠ (+3,6%), η ΕΥΔΑΠ (+3,3%), ο ΟΤΕ (+0,1%),ο ΟΛΘ (0%), ο ΟΠΑΠ (-6,3%), τα ΕΛΠΕ (-6,3%) και η ΔΕΗ (-9,4%).
Αντίθετα, οι τράπεζες πρωτοστατούν στην πτώση στο τελευταίο δίμηνο αλλά και πάλι η τράπεζα με τη χαμηλότερη πτώση στο αντίστοιχο διάστημα είναι μια κρατική, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.