Κ. Χατζηδάκης: Κανένα άμεσο αποτέλεσμα στη ρευστότητα από τον Επενδυτικό

Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011 19:30

Κριτική στις ανακοινώσεις του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης για τον επενδυτικό νόμο και το ΕΤΕΑΝ, άσκησε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης.

Ο νέος νόμος δεν πρόκειται να δώσει φέτος ζεστό χρήμα στην αγορά, επισήμαίνει σε σχετική του δήλωση, αφού, όπως αναφέρει μεταξύ άλλων, οι φορολογικές απαλλαγές που προβλέπει κλιμακώνονται σε μία οκταετία, οι δε φοροαπαλλαγές, όταν εγκριθούν δεν αφορούν την χρήση του 2011.

Τονίζει ακόμη ότι φέτος θα γίνουν μόνο αποπληρωμές, βάσει του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου, συμπληρώνοντας ότι η κατάργηση του νόμου αυτού στέρησε την αγορά για το 2011 από τη δυνατότητα εκταμίευσης πόρων μέσω του νέου.

«Ο νέος επενδυτικός νόμος, επομένως, δεν θα έχει δυστυχώς κανένα άμεσο αποτέλεσμα στη ρευστότητα της αγοράς», συμπληρώνει, ενώ όσον αφορά στο ΕΤΕΑΝ εκφράζει την εκτίμηση ότι θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για την ωρίμανση του προγράμματος.

Ο τομεάρχης της ΝΔ χαρακτηρίζει επίσης κρίσιμο ζήτημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τις εξασφαλίσεις που μπορεί να ζητήσουν οι τράπεζες, καθώς όπως σημειώνει δημιουργείται μια διμερής σχέση μεταξύ δανειστή και τράπεζας όπου το ΕΤΕΑΝ περιορίζεται στην καταβολή του 1/3 του κεφαλαίου, στο σύνολο των πόρων που θα διατεθούν.

Εκτιμά τέλος ότι με βάση το ύψος των κονδυλίων που θα διατεθούν, αν ο μέσος όρος δανείων είναι 300.000 ευρώ τότε θα ενισχυθούν μόνο 4.000 επιχειρήσεις, ενώ, όπως υπενθυμίζει με τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ το 2009 ενισχύθηκαν περισσότερες από 50.000 επιχειρήσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα