Απαντήσεις Ν. Σηφουνάκη για την επένδυση της Πόρτο Καρράς Α.Ε.

Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011 12:56

Αυτό που πρέπει να αποσαφηνιστεί, είναι ο δασικός ή μη χαρακτήρας της έκτασης καθώς και το ιδιοκτησιακό καθεστώς που τη διέπει, τόνισε στη Βουλή ο Ν. Σηφουνάκης για το θέμα της επένδυσης της «Πόρτο Καρράς Α.Ε.» σε περιοχή της Χαλκιδικής.

Αυτό που πρέπει να αποσαφηνιστεί, είναι ο δασικός ή μη χαρακτήρας της έκτασης καθώς και το ιδιοκτησιακό καθεστώς που τη διέπει, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Σηφουνάκης για το θέμα της επένδυσης της «Πόρτο Καρράς Α.Ε.» σε περιοχή της Χαλκιδικής.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Ε. Αμμανατίδου-Πασχλίδου, η οποία ζητούσε να μάθει πότε θα βγει το τελικό πόρισμα των επιθεωρητών περιβάλλοντος για την ανέγερση 516 βιλλών από την εταιρεία στην εν λόγω έκταση, ο κ. Σηφουνάκης γνωστοποίησε πως από την εξέταση σημαντικού αριθμού στοιχείων, προκύπτουν τα εξής:

- Αρχικά, και μετά την παρέμβαση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του Τομέα Βορείου Ελλάδος της ΕΥΕΠ , η Δ/νση Πολεοδομίας προέβη τον Νοέμβριο σε διακοπή εργασιών και τον περασμένο Μάρτιο προχώρησε σε αναστολή εκτέλεσης και ανάκληση της οικοδομικής άδειας.

- Σύμφωνα με έγγραφα των τοπικών αρχαιολογικών υπηρεσιών, για την υπό οικοδόμηση περιοχή δεν έχει υποβληθεί αίτημα και δεν έχει εκδοθεί από μέρους τους άδεια εκσκαφής. Σύμφωνα με τα ίδια έγγραφα, εντός των περιοχών αυτών εντοπίζονται τρεις αρχαιολογικοί χώροι, εκ των οποίων ο ένας κηρυγμένος και οριοθετημένος.

- Διαπιστώθηκαν ελλείψεις και παρατυπίες κατά την έκδοση της εν λόγω οικοδομικής άδειας.

- Το αρμόδιο Δασαρχείο έχει ξεκινήσει τη σχετική έρευνα του μέσω του ελέγχου από το αρχείο της υπηρεσίας, τη χρήση φωτοερμηνείας καθώς και επιτόπιες αυτοψίες

Όπως υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός, καίριο ζήτημα αποτελεί το νομικό καθεστώς ανάπτυξης του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας, δεδομένου ότι δεν έχουν επιλυθεί οι κατά διαστήματα ανακύψασες αμφισβητήσεις ως προς την εφαρμογή του ή την ανάγκη επικαιροποίησης αυτού, ενώ ταυτόχρονα διαφαίνεται ακόμα ασαφές το ζήτημα της αναγκαιότητας πιστοποίησης του δασικού ή μη χαρακτήρα του συνόλου ή των επιμέρους κάθε φορά εκτάσεων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 6 του Ν.Δ. 69/1968, με το οποίο κυρώθηκε η από 04-11-1968 σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας με την επωνυμία «Τουριστική Γεωργική Εξαγωγική» Α.Ε., το σύνολο της υπό αξιοποίηση έκτασης χαρακτηρίζεται ως μη δασικό.

Καταλήγοντας στη δευτερολογία του, ο κ. Σηφουνάκης δήλωσε ότι το ΥΠΕΚΑ θα εξετάσει όλες τις πτυχές του ζητήματος (νομικές, διοικητικές, περιβαλλοντικές και πολεοδομικές) και σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους Νομικούς του Συμβούλους θα επεξεργαστεί την κείμενη Νομοθεσία και Νομολογία, προκειμένου να εκδοθεί το σχετικό πόρισμα από την αρμόδια Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα