Ευρωζώνη: Νέα άνοδος του πληθωρισμού στο 2,7%

Το Μάρτιο
Παρασκευή, 15 Απριλίου 2011 12:06
UPD:12:30

Στο 2,7% επιταχύνθηκε το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού στην ευρωζώνη το Μάρτιο από 2,4% που ήταν το Φεβρουάριο, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τη Eurostat.

Η προηγούμενη εκτίμηση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας έκανε λόγο για ποσοστό της τάξης του 2,6%. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 1,4%.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προχώρησε στην πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά από σχεδόν τρία χρόνια. Σημειώνεται ότι ο επίσημος στόχος της ΕΚΤ είναι για πληθωρισμό ελαφρώς χαμηλότερα του 2%.

Τα στοιχεία για το Μάρτιο ενισχύουν την άποψη ότι θα ακολουθήσουν και νέες αυξήσεις στο κόστος δανεισμού τους επόμενους μήνες.

Ο δομικός δείκτης τιμών, από τον οποίο εξαιρούνται οι τιμές ενέργειας, τροφίμων, αλκοολούχων ποτών και καπνού, αυξήθηκε κατά 1,4% σε μηνιαία βάση και κατά 1,3% σε ετήσια βάση.

Στην Ελλάδα, το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού αυξήθηκε στο 4,3% από 4,2% που ήταν το Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τη Eurostat, τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν το Μάρτιο στην Ιρλανδία (1,2%), στη Σουηδία (1,4%) και στην Τσεχική Δημοκρατία (1,9%), ενώ τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στη Ρουμανία (8%), στην Εσθονία (5,1%) και σε Βουλγαρία και Ουγγαρία (4,6%).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα